My 'Chenta Hati'...

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, October 20, 2009

MAJLIS AQIQAH, HOUSE WARMING & SAMBUTAN AIDILFITRI 2009

Salam,

Terlebih dahulu mama memohon kemaafan kepada semua kawan mama yg mgkn ada tidak dijemput ke majlis ini. Mama jemput yg mana dekat & rapat aje...Maklumlah, majlis kecil2 lan shaja mengikut budget yg termampu...Jemputan hanyalah 200 org. Itupun termasuk jiran, & sedara mara...Sedara pun dah kat 100 org... Mama minta maaf sekali lagi jika ada pihak / kengkawan yg berkecil hati kerana kami tidak jemput. Mungkin satu hari nnt mama akan panggil juga kalo Zara sudah dewasa (***dah berangan nk bermenantu plak aku nih).. hehehe...insyaAllah



Pengalaman mengendalikan kenduri kecil
1) Rasa penat yg terlampau- patut la mak aku penat masa we ols kawen dlu.. letih gler..

2) Start majlis sampai berakhir majlis, tgn mama ni tak berenti bersilih ganti salam....

3) Baru nk letak bontot rehat, dah ada org cari tuan umah...(***aku le tuh........)

4) Rasanya kalo 50 org tu tak lah sgt penat, tp 200 org ni cam penat sikit.. kalo 3000 org cemane la agaknyer... dah pengsan kut...

5) Syok - dpt kenal ramai org...tgk ank, puji mak... ahaks.. (***pasan weh... harap maaf, sbb masa kenduri ri tu mama pakai baju akad nikah.... terlebey prasan plak... )

6) Risau kalo jemputan tak puas hati dgn makanan- minta maaf byk2 yer kalo ada kekurangan..

7) Puas hati sebab dari A-Z, mama decide sume.....

8) Hujan lebat - tgk cuaca ok jer... tp bila kul 3.00 ptg angin dah bertiup kencang... Alhamdulillah walaupun hujan lebat, tetapi tetamu tetap dtg...

9) Meja buffet - dah order 1 set, tp bleh plak diorg lupa bawak.. seb bek ada 2 meja kat umah.. cover pakai meja tu la.. so tak dpt buh byk mknan sgt... nk lelain makanan 'sila masuk umah'..

10) Paling best sekali mak/abah & fil/mil kedua belah pihak dpt turun padang .... kalo wat kat kedah, lom tentu phg nk dtg, kalo wat kat phg, lom tentu kdh nk dtg... jd wat tengah2 putrajaya... sume leh dtg... yes!!! menjadi gak plan mama... sape pun tak terasa hati kan.. adil & saksama.... :D

11) Menu - nasi beriani, kuzi kambing, ayam msk madu, acar buah, dalca, air sirap, laksa johor, bihun soto, soto ayam, nasi impit, kuah kacang, ketupat palas, rendang ayam, rendang daging, butter cake, agar2 pandan, satay & kuih muih..... (***sikit je.. tak byk.. kalo ikutkan dlm list ada byk menu...tp meja tak muat...)

12) Saluran air tersumbat - mgkn kerana first time wat kenduri & byk guna air utk basuh ayam, daging & sebagainya, sinki ku tersumbat... ditambah plak dgn saluran air mesin basuh yg lalu 1 saluran yg sama... geliii air melimpah kuar... seb bek kontraktor maintenance ada... diaorg simbah asid utk cairkan lemak2 yg menyekat laluan air... setel problem!

13) Checklist - ceklist itu penting! listkan walau sepeket garam... kalo terlupa sape nk g kedai beli plak... 1 keje jd byk keje...

Enjoy the pictures



Sebijik ajer khemah... maybe next time naik 2 bijik khemah ke.. insyaAllah...plan kaler pink & hijau... tp kale pink takde.. jd hijau cream ajer... ok la kan.. ni bukan open house PAS ok..

ini adalah menu utama Majlis Aqiqah...Guna khidmat katering Nona Klasik.... Kambing seekor.. mgkn lagi 2/3 thn akan dtg 2 ekor kambing plak... lgi besar makan... hope baby boy in 2011....

Ini pula menu hari raya... mcm biasa yg korang nampak la tu kan... ini atas ehsan mak ku yg menyediakan semua... mama just beli barang aje...


Goodies bag utk tetamu yg dtg berkunjung... ada 100 pcs sumenye... dlm beg isi bunga telur, bahulu & gula2.... cukup la tuh kan.. skrg ni kalo g kenduri payah benor nk dpt bunga telur...

Ibu ku yg sedang menampi kacang....Dia adalah org yg plg sibuk di dapur.. efisyen & mantap!


Suami yg banyak membantu....

Aik! tggl sarung ketupat je? Mana tukang balut ketupat palas nih?

Mama yg kelas ayam siap2.... nnt tercampur dgn ayam nk wat rendang bagai..

Bahan utk buat sambal kicap soto...

Adikku yg tlg menghiris daging... ini pakar hiris daging dia nih...

Tok Wi & Nek Ma tgh buat sarung ketupat palas.

Lepak2 dahulu sebelum majlis bermula....


Mula mengheret 'Jaja' (bear betina) keluar rumah....

Sama besor dah bear dgn Zara tu... merenung jauh nampak..

Maksu Anis yg 24 jam keje mendukung Zara je.... risao mama...

Mula mengemas.... simpan apa yg patut.. susun apa yg patut...

Ibuku betul2 best! Dia byk menolongku! Thnx ma...

Bacaan Doa Selamat oleh Ustaz Faizal kalo tak silap...

Melayan karenah Zara yg nk kacaw papanyer tgh berdoa di bawah...

Anak dara mama mengintai ke bawah....

Dahaga... bg Zara minum puas2 dulu... kang dia kacaw orang...

Hobi baru... suke silangkan kaki kalo baring...

Dari kiri my MIL (Nek Wan), Nek Ma, Mai, Hasikin, Zara, Fatihah & Najib.

Aunty Mie yg tgh mengambil makanan... sila.. sila...

Kak Sue yg posing smbil cedok kuah laksa johor....

Kak Sal & the gang makan nasi beriani....

Uncle Mok, Uncle Badix, Aunty Mie with baby Qaseh & Adam (ank Rafik)

Sedara mara belah Desa Pinggiran...

Makan le..sila.. sila.. mama kat belkg tu tgh sibuk terkejar sana-sini..

Makan time!!!!!!!!!!


Erk... nape perut mama nampak buncit???? ketara plak tu...takde pepe2 k.. itu disebabkan tidak mengamalkan pantang yg sepatutnya... buncit sudaaa...

Uncle Badix & Uncle Rafiq with his baby.

Kengkawan yg sudi dtg memeriahkan majlis... Thnx...

Zara with Adelina Khayra (anak Sally)...

Aunty Sally & her hubby, Aunty Intan with her hubby...

Aunty Hanim, Baby Raina & Uncle Ijam.

Kak Wani & the gangs.... hihihi...

Raina with her ayah..

Lepak jap layan tetamu...

Hidangan malam...sape tak dtg rugi...hihihi

Saluran air yang tersumbat.... eeeiii.... geli den..

Cendawan yg tumbuh di waktu hujan... ekekek....

Tempat laluan sampah menjadi tempat simpanan sementara kasut... ala.. bukan guna pun laluan tu... tak busuk pun...

Papa sibuk menggali lubang utk menanam tulang kambing...

Seharian baru dpt bersama anakanda tersayang.... sedondon tak baju kitaorg?... sedondon kan... beli sama2 nih...

Rumah ku yg tak seberapa.... mama bukan reti menghias pun.... mgkn thn dpn nk upgrade sikit.. ekekek.... mama minat sgt konsep moden... akan ku terapkan thn hadapan.. insyaAllah..

Ini la decoupage yg da lama tak buat.... latest buat pokok topiari tu jer....
p/s: actually mama rasa tak de mud hari ni... segala2nya kerana PIDATO... bos dah submit nama mama utk masuk bertanding pidato... tensyen nyer rasa... dah la baru masuk keje.. pepagi buta ada org inform suh g mesorat... gat mesorat apa.. mesorat utk peserta pidato... teks, isi sume tak sedia lagi.. u ol tau bila tarikh bertanding?... hari Khamis 22/10/09 jam 9.00 pagi.. cabut undi dpt no 10 dari 13 peserta... mama tak da pengalaman... jadi jgn harap mama menang... takat presentation tu takde hal... dari kuittho lagi mmg kengkawn suke kalo mama present... penuh body language... ekekek....tp PIDATO ni lain.. engkorang kena berdiri dpn mikrofon... ikat kaki jgn bg gerak (***mama ni ske bergerak2)...memek muka / ekspresi wajah tu kena OVER... (***tak kuase aku!)... pelisss..... im not ready... aku tak suke!!!!!!!!!!!!!!waaaaaaaa.................... :((

8 comments:

Sue chopsuey said...

Alhamdulillah dah wat akikah untuk zara.. larat nye kak yus nak melayan 200 orang tetamu.. moga makin bertambah keberkatan..

Papa @ Mama Zara Sofea said...

Alhamdulillah... setel jugak akhirnya sue.. asik bertangguh dari thn lepas..

larat tak larat kena gak layan sue... tetamu kan.. tp mmg non stop dari kul 2-7 pm... tak jamah nasi pun.. tak sempat...malam baru dpt makan...

moral of the story, tuan umh sila makan awal yer.. ekekek...

aLoNg@Na said...

aunty mohon mf xdpt hdr umah zara ek..sory to mama n papa zara too..blik kpg time tu,tokma danish nk pndh umh...

alhmdlh,slmt dh semua ek..pehni nk kendurikan si danish plak..tggu dia besar sket..

mmg btol la kn,sonok klu ada mak ni..byk kt bleh blaja dr dorang..Na pun sama,klu apa2 jer nk MAK jugak...

even penat mana sekalipun,tp pueh ati kn..seme yg kita plan n atur sdri,sediakan sdri,layan sdri..buat pn kt umh sdri...yg plg best ada plak kta punya en somi yg suka mbantu...penat pun berbaloi kta org...hehe

WANNY said...

ahakss..masuk gak gambar. oicc ke sebab akak dgn hanim yg last jadi kasi can masuk blog.. cam kenal je teddy bear zara tu...

Papa @ Mama Zara Sofea said...

Na --> takpe.. insyaAllah kita ketemu satu hari nanti..

Kak Wanny --> uihhh, itu bebear kesayangan dia tu... usung sana sini tu... dia suke sebab bebear tu lembut bangat...

aLoNg@Na said...

yus buncitnya cket je kot..yg na ni ha lg la,pas operate lnsung xleh nk bbengkong bgai,haa pe jd?..amik ko....bla nk slim smula mcm time blaja dlu,ntah la...

Papa @ Mama Zara Sofea said...

kih kih kih...itu la.. nk wat cemane Na? Pakai losyen halia tu ok ke?

Adlina Husaini said...

salam..glad i came across yr blog..kat P14 ke? ina kat P11..pun sama, plan nak buat akikah+housewarming+birthday utk anak bujang sorang..tapi still tatau nak wat kat sini or balik kedah..anyway caterer ok? khemah ok?kalu dapat bgtau contact pun best jugak, tgh riki harga la ni..i follow u :D