My 'Chenta Hati'...

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, September 26, 2008

Kad Raya 2008



SELAMAT HARI RAYA.
MAAF ZAHIR DAN BATIN!



Berbuka Pose @ Restaurant Bumbu Bali





25/09/08 - Kitaorg berbuka pose @ Restaurant Bumbu Bali Puchong... kesinambungan drpd perjumpaan kwn2 papa msa bljr dulu....


Gambar 1 - Anak mama marah sape nih?
Gambar 2 - Papa bergmbr dgn Zara.
Gambar 3 - Mama pulak.
Gambar 4 - Papa nyer order... Yummy...

Biasa la kan... kalo kita g memana... baby mesti jadi tumpuan... Hampir kesemua tgn dah merasa dukung Zara... Alhamdulillah dia pun tak buat perangai.. Baik jer... Mood baik kot... Tp selalunya Zara ni mmg pandai kwl emosi dpn kwn2 mama / Papa... gud girl... tp kalo mud tak baik, jgn di tegur!... gerenti menangis... Cuma 1 perkara, kalo org lain dukung Zara, jgn bg dia nmpk mama... sebb kalo dia nmpk mama, nnt dia nangis, dia ingat mama nk tgglkn dia... Jd, mama terpaksa menyorok @ buat tak nmpk dia... Tgk gelagat dia tu...




Gambar 1 - kemam mulut tu hobi terbaru dia..
Gambar 2 - Candid!
Gambar 3 - Agent takaful Zara - Uncle Hazami

Tuesday, September 23, 2008

Zara Penawar Hati



Hurm.... ni tak balik lg nih... kat nk berbuka da nih....tp kat sini ada problem net.. tak boleh pikir da.. minta tlg dgn vendor.. takde sape nk tolong... lastly mama tgk jer la gmbr Zara ni... pengubat stress mama....


Thursday, September 18, 2008

Persiapan raya 1.

Hi, apa khabar semua... kali ni nak citer pasal persiapan raya.... hurm.. thn ni kami sekeluarga 'terpaksa' memilih kaler biru disebabkan kuarga belah phg nk pakai tema biru... biru keadilan gitu... ekeke... papa mesti suke nih.... kalo nk diikutkan, thn lepas da warna biru da... tp takpe la... tak nk kecikkan hati, kitaorg pun beli gak kaler biru... kunun2 nk wat sume guna jenis kain yg sama... kalo beli tu nk beli 1 kayu gulung tu.... tp tak cukup la pulak... jd kami beli asing2... papa punyer baju belum beli lg... mama punyer da beli da... da nk blk phg kan.. kurung phg le jwbnyer..... Zara punyer pun da...beli readymade je senang.... alahai comelnyer anak mama nnt pakai baju kurung... dpt le beli kat jalan tar... susah betul nk dpt saiz dia... byk yg da habis... erm.. thn ni tak budget bape baju utk zara... target mama, sume kaler... kui kui kui... takat ni zara baru beli 5 psg (biru 2, oren 1, pink 1, kuning 1).... ala... tak cukup lg la (hijau, merun, coklat, silver, hitam... bape byk da.. sume kaler tu takde lg)... kih kih kih... mama ske sgt beli baju kat zara.. tak terpakai da.... takpe, tak terpakai kita simpan... bazir betul mama nih.... smlm mama dpt kuih conflakes pedas yg mama order sblm pose... baru rasa nk raya ek... hr ni mama dpt tempeyek kcg tnh 100 kpg & tempeyek kcg dal 100 kpg.... ini nk bhgi 2 dgn mak mertua.... pehtu nk tmbah lg 200.. yg ini utk pasukan tentera kat kedah... diorg ni kalo letak mkanan dpn mata, kejap je cerah.... so, order byk2 sikit... lgpun utk stok bbq nnt... hri ni mama ajak papa buka pose kat kenny rodges... kena tmph tmpt dulu.. kalo tak jd mcm hr tu... peh book tmpt tu, kita ronda2 jap kat parkson... mama berkenan 1 beg tu... hr tu lg dok ushar.. kali ni mesti dpt gak.... ekekeke.... ok la.. sekian utk ptg ni... pg td busy sgt.. ptg ni je free....

Friday, September 12, 2008

Im not in da mud...

Hari ni mama takde mood... Mama merajuk dgn papa... Sebab ???.. Rahsia, masalah peribadi... Untuk tahan diri dr terus jad 'hantu', mama mendiamkan diri... mama hntr beg baby ke Taska dgn hrpn papa hntr baby kat sana juga... And utk pertama kalinya, filem hindustan bermula... Aksi kejar-mengejar namun si hero msh lg memperthnkan egonya dlm kereta... nak malu apa cik abg oiii.... kalo da syg, tahan je la.... Si heroin pulak dgn selambanyer naik bus (kebetulan bus Lembaga Peperiksaaan Malaysia baru je smpai)... Si heroin ni dok tahan sabar lam bus, mcm2 dia pikir & slh satunya nk luahkan rasa tak puas hati lam blog nih... Tapi ntah kenapa minda heroin ni dah set, selagi mesej tak sampai dlm 5 & 10 missed call, dia rasa cam tak puas hati... ello cik abg, sya minta di pujuk la... susah sgt ke nk pujuk... i don care, kalo tak reti pujuk, you must learn how to pujuk...

Buat pegetahuan korang, aku ni seorg yg cepat panas & cepat sejuk... masa aku tulis blog ni hati aku da reda sikit, tp ego tu msh ada... aku nk tgk sejauh mana dia punyer 'ayat'..... (jap..dia call aku nih.. bleh pulak batery aku habis...) hampeh! takpe la... kalo ego aku da turun nnt aku call balik.. sape tak sayang suami oiii.... buruk ke baik ke dia tetap suami yang kusayang.... tanpa dia siapalah Zara Sofea... demi anak aku korbankan ego aku... tambah lagi bulan Ramadhan ni kan.... aku sedar sume tu.. tak patut wat dia gelabah.. tp kalo aku tak glabahkan dia, aku yg glabah.... ekeke.. MINTA MAAF DARI HUJUNG RAMBUT KE HUJUNG KAKI....

Buat suamiku Muhamad Rizal, terima kasih atas pujian yg papa berikan dlm post sblm ini, sifat kebapaan makin terserlah dlm dirinya.... sanggup berjaga malam jaga baby... skrg ni Sofea suke bangun malam... apo kojo eh memain tongah malam ni....papa la layan... mama letih nk bgn msk sahur... (calling dia balik... aku selalu mcm nih, aku minta dipujuk tp aku yg selalu pujuk dia balik, terbalik????)... mengalah je la.....

Wednesday, September 10, 2008

9 September 2008 : ZARA SOFEA 6 months old

09/09/2008
-Genap lah anak Papa & Mama berusia 6 bulan. Alhamdulillah, Zara Sofea makin sihat... makin semangat... ramai geram nak cubit2 pipi dia. Selama 6 bulan jugalah kami menjadi ibubapa kepada anak yang teramat kami sayangi ini. Seronok tengok proses perkembangan dan pembesaran anak depan mata sendiri. Baru tahu betapa susah payahnya ibubapa kita menjaga kita semasa kita semua kecik-kecik dulu. Jasa ibubapa sungguh tak ternilai, tak dapat nk di balas segalanya, selain kasih sayang dan perhatian kepada mereka.

09/09/2008
-Terima kasih Mama... selama 9 bulan, mengandungkan anak kita. Sehingga sekarang semakin hari semakin terserlah sifat keibuan dalam diri Mama. Alhamdulillah syukur kepada Allah atas segala kurnian yang diberikanNya.

09/09/2008
-Kitaorg berbuka kt Alamanda petang tadi. Lps beli barang2, nak cari tempat makan, tapi semua 'full house'. Gatkan nak beli air+kuih je dulu wat berbuka. Tapi syukur, dalam cari2 makanan ada tempat duduk dikosongkan oleh org yg sudah makan (orang india), alhamdulillah ada tempat duduk. Zara Sofea, baik betul time mama&papa dia buka puasa. Senyap je dia, tahu dan pandai dia, bagi mama&papa makan kenyang2. Maybe sebab Mama dah upah beli baju gaun+t-shirt raya kaler biru putih. hihi.

09/09/2008
-Masa terus berlalu tanpa kita dapat berpatah balik, hanya dpat menoleh dengan mengenangkan yang lalu untuk dijadikan teladan, pengajaran untuk memperbaiki lagi diri dan memajukan untuk yang lebih baik dari semalam.
-Semoga anak papa&mama sihat selalu... mama&papa pun dikurniakan kesihatan yang baik senantiasa untuk menjaga Zara Sofea, buah hati beta ini.

Thursday, September 4, 2008

2 in 1 - Walker + Rocker =Aerospace



Gambar 1 & Gambar 2

Hye... Apa khabar semua... Mama sambung balik tulis blog nih... mama ni sbnrnyer tension sbb kena wat sistem yg agak complicated sikit... jd, utk refresh blk minda ni, mama selalunya akan edit gambar2 zara @ melayari web utk cr bahan... alang2 terlayar tu yg membawa kpd penulisan blog nih... lari sikit dr tujuan asal.. ekeke...

Gambar 1 - ni Zara tgh bersiap nk g jusco tmn equine... nak beli keta baru utk dia... mama da tak larat nk dukung Zara.. dia asik nk melompat je skrg... skrg da pandai hulur tgn kalo org nk amik dia(out of topic plakss..)... dia siap dah pg tu.. mama je blom lg... dia sonok sgt kalo papa nk bw g jalan... kalo tgh cumel, papa ske amik gmbr Zara.
Gambar 2 - gambar ni pulak Zara agak keboringan sebb lama sgt tunggu mama mekap... mama mekap lama2 bukan lawa pun kan... ekeke... da cekak pinggang da... lastly dia nangis... sebab dia kalo da pakai cantik2, tp tak berjalan lg, dia marah... nak tak nak kalo nmpk mama pakai tudung... le tu gak dia buat muka sedih... terpaksa mama sorokkan muka...

Gambar 1 & Gambar 2

Gambar 3 & Gambar 4
2 in 1 - Walker + Rocker =Aerospace
Gambar 1 - Wajah ceria puteri mama yg baru dpt kenderaan rasmi dalam rumah.... hahahaa..........2 in 1 - Walker + Rocker =Aerospace ..... ini lah benda yg kitorg cr kat jusco... mama nk kaler kuning tp takde stok... ada pink je.... ok la kan... cuma barang Zara byk yg kaler pink.. da boring mama tgk.. tp disebabkn walker tu len dr yg len, papa bli jek... erm... tp tebiat hisap jari tidak dpt dikikis.... pe2 je la baby...
Gambar 2 - jenuh mama & papa tarik tgn.. agah dia.. tp tetap masuk gak tgn tu...cemane nk buat nih... harap mainan kat atas tu dpt me'ralit'kan & mem'busy'kan dia dr hsp jari & tgk mama.... pehni senang le mama nk mkn & kemas rumah....
Gambar 3 - dah pandai menggunakan kaki untuk menggerakkan walker... Tapi yg peliknya, dia mengundur ke blkg & ke tepi (mcm ketam papa kata..) bukan ke depan... takpe lah... da pandai nnt lajulah walker tu... mama kena buat penghadang pintu, kalo tak terlepas keluar nnt....
Gambar 4 - Tengok Handy Manny pulak.... ske dia tgk kartun tu... sampai terkilas leher.... peh ni mama letak la dia lam walker depan tv.. duk la lam tu smpi boring... ekekeke... sian anak mama....



















Ramadhan Kareem... Selamat Berpuasa


More RAMADHAN graphics

Assalamualaikum....

Kali ni, Papa Zara Sofea yang menulis...

Salam Ramadhan.... Selamat Berpuasa.
- Anak papa tak pose ek.. mane leh pose lg lah.. kecik lg... baru nk msk 6 bulan.. xpe2, besar nti pose tau. Mama dan Papa je pose...
-Time buka puasa.. baik sungguh Zara Sofea... time ni time dia tido... so snglah cket mama&papa berbuka, dia tak kaco kitaorg mkn. Alhamdulillah dah 3 hari kita semua berpuasa. Hari ini, dah masuk ramadhan yg ke-4. jap je rasa kan. Bulan ni penuh kemulian, sama2 kita semua amik peluang menambah amalan. Tak bkesempatan terawih lagi papa ni, kje shif ni tak tentu masa. takpe lg 2 mgu dah msk normal blk, InshaAllah dpt pegi terawih kerap cket. Mlm ni nk pegi lah, tp papa sorang jelah, mama kne jaga Zara kt umh. takpon nti leh gilir2 pg terawih.
-Selamat Berpuasa dan Selamat Bersahur...

Wednesday, September 3, 2008

Fireworks-Australia


Ini cerita lama yg nak dikongsi bersama.... Actually lupa nak load... ekeke... kitaorg tgk 3 team je... tp team canada kitorg tak sempt amik gmbr sebb kehabisan battery pada 20/08/2008.... Team Autralia buat pertunjukan pd 24/08/2008... kitaorg pergi beramai-ramai bersama abg ngah, kak ngah, tok cik dll.... Alhamdulillah Zara pun ok jek....kitorg lepak kat jambatan mana ntah.... masa team canada kitaorg kena halau dek polis peronda.. jd sambutan agak hambar... tp yg last ni polis bg can parking tepi jln.. apa lagi.. jd 3 lapis jwbnyer... kitaorg kagum menyaksikan petunjukan yg semakin lama semakin ganazzz.... sonok tengok.... Dapat jugak la shot gmbr yg menarik mcm kat atas tu... seb bek camera ni ada setting scene utk fireworks... jd nmpk cantik la sikit gmbr tu... kitaorg rasa team ni akan menang sbb mmg cantik & colourful... lgpun tersusun je bunga api dia tu... menarik sgt.... Akhirnya team ni yg menang pd thn ni.. sabas... pasukan Msia eden tak sompek nengok.... takut jem... dan akhirnya tetido...

Tuesday, September 2, 2008

Fireworks-China

video
Lupa plak nak masukkan blog nih.... ini rakaman bunga api dr negara China.... sebelah tu aksi Zara ketika menyaksikan pertunjukan tersebut.... Yang buat mama rasa ada keunikan ialah, masa kemuncak bunga api tu, mama dpt tgk bunga api berbentuk 'Love'.... cantik.... tp takde lam rakaman la...

2nd Day - Genting Highlands


27/08/2008 -Bersambung balik kisah Zara.... pagi 27 hr bln tu, kitaorg bangun awal sebab nak bekfes.. sian papa malam td tido tak lena, sebabnyer Zara buat pangai.. mungkin sebab beralih tempat tido agaknyer... dia pusing sana, pusing sini.. habih satu katil dia konker!... mama sedar je, tgk papa da tido kat bawah... sian papa... mama pun dpt tido sipi je... Zara ni sensitif sket kalo org ganggu dia time tido... Waktu pagi, sejuk betul.... trrrr....trrr... rasa tak nak mandi.... tp mandi gak... lepas kitaorg bersiap, kitaorg g bekpes kat cafe.. masa lam lif tu, papa suh bergmbr mcm kat atas tu.. ramainya org kat cafe... Alhamdulillah Zara Ok... ramai jeling2 Zara... Anak dara cumel mama nih.... Peh mkn kitorg berkemas, cekout terus dan terus main2.... Masa ni mama amik kesempatan posing2 dgn Zara dpn lobby...

Taraaa.... serang!!!!!!!..... nak dijadikan citer, papa booking hotel lam tenet msa genting tgh wat promotion.... include pakej hotel, bekfes & holiday prepaid card (rm100)... kitorg redeem utk 2 adults for indoor theme park... ada la balance lagi rm48... time ni tak terpikir nk men outdoor sbb kat luar kabus tebal & hujan.... rugi betul! kalo tau, mama tmbh lg rm8 je utk dptkan pakej all for 2 adults... Zara free je ek.... dan yg plg merugikan sekali, mama baru tahu yg sape besday dia jth hr tu, boleh masuk free..... eeeiii... kalo mama tau, 26/08/2008 tu mama da ajak papa men outdoor... papa byr sorang je lah... isk... Zara ni, masa org tgh sonok main game dia bleh plak tido... mungkin cuaca yg sejuk menyebabkan mata dia layu.... senyap jek... mama & papa plak yg excited! Gambr kiri atas tu, naik reindeer... dia senyap jek.... then naik venice gondola.. yg ni dia excited cikit.... tau excited apa? nak main air... suke tgk air lam kolam... tp takde fish.... ada coins je (ini org buang dr lover bridge la nih..) gambar bawah tu dia naik paris wheel... nmpk dia sedikit gayat... mama pening sikit time ni sbb da lama tak naik mende alah nih... lastly naik carousel... wow, bestnyer dpt naik kuda... mama pun kalo dewasa dibenarkan main, dal lama mama naik kuda tu.... tingin sangat... so far Zara so happy dgn permainan tu sume... cuma outdoor tak berkesempatan nak main sbb mama da letih da... papa pun.... letih dukung Zara... papa tak mau bwa stroller... sudahnyer kami berdua sakit pinggang.....adiosss...