My 'Chenta Hati'...

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, October 12, 2009

Coretan Pengalaman Yg Ku Simpan Selama 1 Tahun 7 Bulan

Salam All,

Entry hari ini adalah 'Coretan Pengalaman Yang Ku Simpan Selama 1 Tahun 7 Bulan'. Entry ini adalah berdasarkan kepada kertas coretan yg mama simpan selama 1 Tahun 7 Bulan dalam purse mama... Saje mama coretkan dahulu di atas kertas.. Masa tgh coret tu, mama masih dlm pantang... takut terlupa .... Hari ni baru keluarkan utk dipaparkan di sini. Kenapa entry ku ini berbunyi sebegini? Ya... mama terbaca blog kawan mama Wani a.k.a ibu symia mengenai pengalaman bersalin nya... Kesian ibu mia.. lama betul duk spital.. akhirnya kena operate...Rasa best plak tgk org bercerita pasal pengalaman.. Kali ni mama nk cerita plak pengalaman mama dari mengandung hingga bersalinkan Puteri Zara Sofea.

25/05/07 - Tarikh Mama di ijabkabulkan dgn papa

Sebulan selepas nikah, mama disahkan mengandung. Itu pun setelah naluri mama kuat nk lakukan pemeriksaan mengandung. Utk pengetahun semua, sejak mama bertunang sehingga lah mama berkahwin, period mama maintain jer.. tak pernah delay... so, bila dah delay seminggu, mama mula la rasa tak sedap hati.. Nak makan rasa was2... Sume ragu2... yer lah.. kalo betul ada, kang mama lompat2 plak.. tak pasal2 gugur plak kan.. better tahu awal kan? Papa ajak mama tgk wayang... citer aper ntah.. luper... sementara nk tunggu wayang start, mama ajak papa beli ' Pregnant Test Kit' kat farmasi... Masuk toilet & celup... 2 line! tak puas hati (jantung dah berdebar da nih)... tunggu 5 minit... kompom double line!!!... Time tu mmg rasa tak keruan... mama kuar toilet.. papa da ready tunggu...mama angguk jer.. (***papa kata time ni rasa nk peluk mama tp rmai plak org)... mama bawa papa g tempat jauh kat bawah pokok tmpt parking.. ape tujuan tak tau lah.. (***mgkn sbb gabra kut)... tunjuk kat papa.. baca 'instruction' byk2 kali... sah kompom...start pada hari tu, bermula lah hidup mama di alam 'mabuk'......


Pengalaman Mengandung

Mama menjalani kehidupan yg sungguh meletihkan dalam trimester pertama (***bulan pose plak tuh)... Mama langsung tak boleh bau sebarang masakan terutamanya makanan yg ditumis... nak tak nk time balik keje tu kan org sibuk memasak utk berbuka... uwekkk.... mmg terkeluar habis... Mama hidup hanya bergantung pada air masak, susu & buah2an ajer... Tetamu yg berkunjung ke rumah pun mama tak layan... mama baring lam bilik jer.. Mama rasa sungguh letih... tak larat giler...Air utk tetamu papa yg buatkan... mama tido ajer.. depan kaki dah ready besen utk muntah... minyak angin, minyak cap kapak, asam boi, biskut mayat, air suam, kacang gajus sume ada sebelah tilam.. Mama akui papa mmg excellent masa jga mama... tip top punyer!. Papa sentiasa berikan mama makanan yg terbaik & menuruti kemahuan mama... Mama takde la plak nk ngidam aper2... tak nk susahkan suami...Alhamdulillah...

Cuma 1 ajer yg mama rasa papa terpaksa tahan dgn karenah mama, tiap kali balik kerja, sebelum mama masuk umah, papa mesti buka pintu luas2... buka sume tingkap, bukak kipas selaju yg mungkin, spray pewangi 1 umah supaya bau masakan jiran keluar... then baru mama akan melangkah masuk umah. Masa pegnen mama suke sgt bau wangi2an sampaikan mama tak sedar bau perfume mama kuat giler.. mama spray byk2 kat baju... korang bygkan la spray wangi yg mahal tu kalo spray sikit jer kan dah wangi.. tp mama rasa tak wangi.. spray smpi puas hati... (***kesian Cik Azdalina, dia mmg x thn bau wangi mama.. trpaksa jauhkan diri sbb dia pun pegnen gak time tu).. sory cik Azda....ekeke....itu sahaja yg mama rasa menarik masa mengandung.. yg lelain takde la sangat... biasa2 jer... kandungan pun tak bermasalah.. ok ajer.. cuma slalu kena marah dgn doktor sebb HB rendah sgt...mama pun pulun makan limpa lembu... kalo korang nk tahu, sumur hidup mama tak pernah makan limpa tau!... mama mula makan masa pegnen tu la... dan smpi skrg mama makn.. baru tau limpa tu sedap rupanya... kalo digoreng, waduhhh.... sedep banget.... pehtu 1 kali kencing kotor (**minum air barli terus ok)... lelain takde... cuma akhir mengandung ni selera makin bertambah... doktor suh diet takut baby besor...

3 semester telah berlalu

Kini mama tgh menghitung hari utk bersalin...Sanak saudara & jiran tetangga sume tak sabar menunggu mama bersalin...Namun jauh di sudut hati mama, mama tak nk bersalin lagi.. takut.... Mama ambil cuti seawal 3 minggu sebagai persediaan utk pulang ke kampung di Kedah & takut kalo2 bersalin awal 2 minggu. Memang tepat jangkaan mama, semasa berada di kampung, mama dah mula merasai kontraksi sikit.. (***time ni tak tau pun itu kontraksi hixton bricks)... gatkan sakit perut biasa jer... jd mama wat derk je.. sebab sakit dia pun kadang2 je rasa... masih boleh berjalan sana sini... mak plak yg risau ... asik tanya ada tanda2 tak... sakit pinggang ke tak... tp mama OK ajer... huhuhu...

Tp tiap kali lepas solat mesti mama baca surah yasin, surah utk ibu mengandung dan amalkan doa ni "Lailahaillaantasubhanakainnikuntuminazzolimin".... (***doa ni dpt dari Pn.Aa.. many thnx to her)... betul2 membantu... doa minta Allah permudahkan bersalin & berikan sedikit sahaja rasa sakit utk bersalin nnti. Mak dah sediakan air selusuh & minyak selusuh... Mama minum air selusuh 1 cawan 1 hari & 1 sudu minyak selusuh 1 hari utk memudahkan kelahiran... Mama sempat minum selama 2 hari jer... Act mama pilih 3 tarikh utk kelahiran Zara (***nk bersalin leh plak pilih2 tarikh.. ekekek )....... tarikh 08/03/08 (cun tarikh nih), 11/03/08 (sama dengan besday papa) & tarikh kelahiran nabi (dah lupa tarikh tp nk dekat dah dgn 3 tarikh tu)...Time ni perut asik mengeras je.. sekejap bentuk bulat, pehtu bentuk petak.. mcm2 ada..

p/s: mama kalo duk sorang2 suke rakam perut bila 'Zara' tendang.. berhenggut perut.. ekekek..

08/03/08

2 hari sebelum dah rasa sakit perut (***hixton bricks kut... ye ke?) tp mama gat sakit perut biasa je... duk ulang alik masuk toilet.. tp tak lah kerap sgt... Kebetulan plak hari tu jiran blkg umah ada kenduri kawen.. (***tingin sgt nk mkn nasi kenduri best fren Yanti 09/03/09.. tp takut tak sempat)...jd mama mkn nasi kenduri jiran... sedapnyer.. yum yum... Malam tadi dlm kul 3 pg mcm tu, mama rasa sakit perut sgt2.. rasa cam nk buang air besar...mmg buang pun... hehehe... Act mama tak tau lgsg sakit perut yg mama alami sejak kul 3 pg tu adalah merupakan kontraksi bersalin.. Mama takde turun tanda atau sakit pggg... cuma sakit perut je...Siang berganti malam...


Lepas isyak sakit perut semakin kuat & kerap bersela 3-5 minit... smpaikan nk solat, baru angkat takbir dah sakit... tahan lagi... nk rukuk... sakit.. tahan lagi... nk sujud, tahan lagi, duduk antara 2 sujud.. dah hilang fokus... mama berhenti... takleh teruskan... tenangkan hati... baca yasin smbil baring... smpi ayat ke 33, mak masuk bilik tanya kabar... mak pggl misi kampung dtg umah cek... mama baring.. dia seluk tgn... kata misi "dah 2 cm nih.. leh tukar baju & bawa barang baby.. mlm ni mgkn bersalin.. kita g hospital sultan abd halim"... hospital baru tu.....tp cuak giler mama... (**mama cal papa, kata nk g spital.. papa pun bertolak dari KL mlm tu jugak)...tak tau la speed bape papa perderas.. yg tau dlm 4 jam dah sampai...


Odw ke spital, ditemani misi, mak & abah ku... abah bawa kalut smpai masuk lubang lopak jalan.. tersentak mama lam keta.. kena warning dgn mak.. ekeke... abah gabra kut.. daftar diri.. doktor suh timbang badan... misi suh baring & seluk lagi .. (***senak woo kalo kena seluk)... mama tgk tgn misi berdarah.. tp mama tak sakit pun.. cukur apa yg patut... 9 bulan tak cukur (***nk cukur cemane... perut makin membesar.. tgn pun tak smpai).. ekekek....misi kata dah buka 3 cm... suh tukar baju & injet julap suh cuci perut... smpt la buang apa yg patut.. ekek... pehtu doktor bg masa 1/2 jam utk makan & minum.. pehtu kena masuk bilik bersalin...mama suh abah belikan nasi pattaya , air milo panas & air milo ais (2 suhu air tuu...)... tp mama makan 2 suap je sbb perut asik mengeras... guard bagi mama makan biskut wafer coklat.. mama pulun makan 3 keping.. hihihi...thnx to her...


time ni duk tunggu kut2 papa dah smpi.. tak smpi lagi...mak nk masuk dktr tak bgi...(***doktor tak bg masuk melainkan suami ajer...) mujurlah semangat mama kuat... im stronggg!!! yeah!!!.... Kul 12.00 mlm mama di suruh masuk ke bilik bersalin (***doktor suh jalan kaki sndri, bg mdh bersln)... Masuk bilik... uikkk... seram nyer... utk pengetahuan semua, inilah pertama kali mama masuk spital tau.. tp mama wat relax jer... tgk ape best lam bilik.. kut2 la ada TV ke.. lam labour room mana ada tv!!.. katil ada sebijik & peralatan bersalin dah ready.... erm.. best gak bilik ni... mama sorang2 jer.. tak pyh tgk org lain teran nk beranak... kang mama yg cuak...mama pun panjat katil... baring.... bilik mama betul2 dpn kaunter.... so, tak risau sgt.. dkt dgn doktor... leh jerit2 jer... hihihihi..........


Tiba2 dtg doktor cina lelaki.. kecik je dia nih.. kurus... dia seluk2... mama rasa dia pecahkan air ketuban kut, sbb mam rasa mcm banjir & panas suam je kat kelangkang tu... misi plak sibuk pasang CTG ke natang mender tu kat perut...pehtu diorg biar mama dlm 1/2 jam... berbunyi la mesin tu... tittt.. tittt... tittt.... mama rasa tak selesa sbb kena ikat mender tu kat perut... ketat sgt la.. nk pusing mender tu jatuh.. hadeih... mama pun tgk kiri kanan.... pehtu tgk jam dinding yg tepat2 depan mama tu.... tik tok... tik.. tok.. tetiba misi sume dtg... mesin tak berbunyi!!!... cepat2 cek nadi baby.... eh... ada... tp nape mesin tak berbunyi.... cek punyer cek.. rupanya mesin tu dah rosak.. batery habis kut... mesin lama kan... hahaha... hospital baru tp brg masih lama... so, misi tukar yg baru... baru bunyi balik.. titt.. titt.... kelakar pun ada.... hahaha....jam kul 1.00 pg tarikh 09/03/08...


Ank2 dara misi duk lepak tepi tingkap smbl bergosip & sesekali monitor mama... tau diorg bergosip apa???... psl pilihan raya... actually 08/03/08 adalah tarikh penentuan pilihan raya & 09/03/08 adlh tarikh mengumumkan pilihan raya ... especially bg kwsn kedah...smpt gak la sembang smbl thn sakit.. mama just btau, putrajya mesti BN menang punyer... itu kwsn pak lah (ketika masih di bwh pimpinan beliau)...smbl lyn blues, mama terdgr tangisan baby... dlm hati kata "wah.. selamat dah dia yer".... tunggu 1/2 jam lagi... bunyi lagi tangisan baby... "wah sorang lagi dah selamat... aku???? "... misi masuk... mama tanya misi "misi, dah terbukak bape misi?".... misi cek kata 6 cm... mama tunggu lagi... rasa ngantuk plak...tetiba sakit perut makin kuat... mcm nk patah mama genggam besi katil thn sakit...misi tgk mama dah semcm jer... dia amik menatang hape ntah suh sedut... nk kurangkan sakit dia kata... dah la berat... lgi mama rasa rimas... mama campak mender tu atas meja tepi... kalo nk baru mama guna.. tunggu dlm 10 minit mcm tu... mama jerit kat misi... "misi, saya nk g toilet, rasa mcm nk terb***k la".. misi dgn selamber jawab "b***k la kat situ..."mama pelik... adeke dia suh mama b***k kat sini??? malu aku weiii.... mama pun tahan la... risau takut bau taik plak lam bilik nih... malu nnti.... (***padahal baby dah nk kuar da)....jam menunjukkan kul 2.45 am tarikh 09/03/08... mulut terkumat kamit baca doa "Lailahaillah.....


Pehtu misi dtg kat mama... dia cek... alamak! dah nampak rambut la....cepat pulak awak nih... we ol budget awak bersalin kul 5 pg... ada 5 org misi dlm tu... bidan duk depan get ready.... sorang angkat kepala katil... sorang lagi suh mama pegang kaki tarik ke belakang... sorang lagi bg semangat .... yg lelain tu tgh tunggu nk sambut baby.... misi suh teran... mama teran bila rasa sakit tu dtg.. smpai meleleh air mata.. "pandai yusma teran yer.. lagi-lagi... tahan sikit... sikit lagi... ok... last.. sikit lagi bahu baby plak.... ok.... gud!!" misi tu ajar..... then mama rasa mcm slurpppp... mcm ada benda meluncur laju keluar.... bidan angkat kaki baby tunjuk kat mama... "Yusma, lelaki ke perempuan?"... "perempuan...." mama menarik hela nafas yg panjang... lega rasanya... tgk jam... kul 2.50 am... misi letak baby atas perut mama smbil potong tali pusat... tgk kepala baby.. eh.. takde rambut mcm papa dia plak.. debab betui... hihihi....timbang 3.22 kg.. leh tahan... pehtu mula la aktiviti jahit-menjahit... rasa ngilu & sakit sikit... tp tahan jer la kalo nk cantik balik kan....siap!


Mama di sorong atas kusi ke wad... pun dpt 1 bilik sorang gak... boring plak takde member nk bercerita... baby nangis je mama pggl misi... tak tau nk wat apa...smpi la kul 5.00 pg... dgr org bg salam.... yeahhh.... papa dah sampai... (***papa cium dahi mama & iqamatkan baby).. atok & nenek pun ada...yeah... mak kata mak tak tau pun mama dah bersalin lama dari kul 2.50 pg tadi... takde sapa bitau...tu pun guard yg bg biskut wafer btau kata mama dah bersalin awal... wah bestnyer...... kini hidup sudah lengkap....sayang ucuk2 mama.... hihihi.


Alhamdulillah. Aku bersyukur kepada Mu Ya Allah kerana memudahkan aku melalui proses bersalin. Mungkin mama bertuah kerana hanya berada selama 2 jam sahaja di hospital & menahan sakit selama 2 jam berbanding mereka di luar sana yg mgkn memakan masa berjam2 lamanya & berhari2..... Alhamdulillah..


Kini hidupku terasa lebih bermakna & yg plg penting, aku telah menunaikan impian suamiku Muhamad Rizal Azali untuk menimang cahaya mata sebelum umurnya mencecah 30 thn.
Sekian..... (dah leh buang kertas coretan yg disimpan lama tu)

12 comments:

Papa @ Mama Zara Sofea said...

u r great mama to our daughther - from papa zara

YaNiEjaD said...

Wah..best la kak yus....kisah benar ni..seronok bace...cmne lah time yani nantikan..mudah2han semuanya berjln lancar gak..hehe..lum2,dah berangan.....

Papa @ Mama Zara Sofea said...

yanie --> tokojut kakyus.. kalo da de, hebahkan ler biter baik semuga semua org mendoakan yg terbaik utk yani...

aja_biee said...

kak yus... sebak aku bace cite ko..
uwaaa.. aku rase apa yg ko rase.. harap2 tahun depan boleh bg hana adik.. n bg papa hana anak laki pulak.. hehe..

Papa @ Mama Zara Sofea said...

aja--> kamon aja... kamon! jon kita meramaikan kaum adam & hawa...aku hjg thn dpn baru pojek besar... ekeke... thn 2011 kalo leh dah deliver.. caiyok! caiyok!.. hahaha..yo oooo jer..

My Ilham My Inspirations said...

salam...terharu baca cerita awak...mcm2 pengalaman bersalin yg perlu dilaluikan?mcm saya, tak berpeluang rasa sakitnya, sbb bb lemas so kena undergo emergency caeser.. kejap je dah kuar baby..and she is 3 mos oledi.. ;D

Papa @ Mama Zara Sofea said...

ilham --> lor ye ke... itu lah.. sakit dia tu leh le kita tahan... mgkn first baby kan.. kita pun tak tau nk bezakan sakit perut & sakit nk bersalin.. lebih kurang jer... cuma kuar ikut pintu lain... tp simpton dia sama mcm kena senggugut & cirit birit... ekeke... pengalaman indah bg yus..
:D

My Ilham My Inspirations said...

skang pon dah pandai ajak mama n babah dia main tgh mlm tau. and this panda is still working in da opis sleepyly..hahaha..

HudaBanny said...

berdebar kite bace.....kadang2 rasa mcm sedih plak......kite nnti gtu ke...takott..doakan kite ye kak yus..

Papa @ Mama Zara Sofea said...

ude--> kakyus dlu pun takut gak... tp bukan takut nk bersalin.. tp takut tak dpt jumpe sape2 dah...itu yg minta maaf dgn sume org, smpi kena marah dgn mak... suh jgn pk bukan2.. tp org kata benda yg baik tu better ikut.. :D ude jgn risau lah.. bila tiba saat nk melahirkan tu, tak pk apa dah ude.. pk nk 'berak' je ude.. sakit dia sebijik mcm sakit perut cirit-birit tu... cuma tak kuar t**k jer.. tp kuar baby.. hihihi...setakat sembelit tu leh tahan kan.. kamon ude.. yeah!!!!.. ko tgk muka baby hilang sume sakit tau!

SuhailaHanafi said...

Entry yang paling bernilai la leh termiss baca! Best la baca, kak yus leh ingat segala detail haritu.. Cam tengok movie, terbayang satu persatu scene depan mata.. tabahnya kak yus, sorang2 bersalin masa tu.. alhamdulillah dapat bersalin normal lak tu tanpa sebarang komplikasi.. camne pulak keadaan su nanti ek.. berdebar2 nye..

Papa @ Mama Zara Sofea said...

sue--> of course kakyus ingat.. sebab lepas bersalin tu, dlm pantang kakysu terus coretkan atas kertas takut terlupa saat2 manis tu..sue nnt kalo da selamat leh le citer plak pengalaman... yg penting ko kena kuat semangat tau! jgn manja2 sgt dgn napi.. hehehe