My 'Chenta Hati'...

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, October 27, 2009

CUTEST BABY IN WALKER CONTEST

Salam semua,

Uiks.. betul lah.. mama gila masuk contest plak hari nih.. ala.. saje cuba nasib.. takat ni tak pernah menang mana2 contest lagi.. tu yg try luck tu.. mana nak tau kut2 ada rezeki kan... Lagipun rasa syok plak bila selongkar gambar2 ank masa kecik2 dlu.. tomei betui.. kih kih kih.... Klik punyer klik terjumpa plak contest ni 'Cutest Baby In Walker Contest' anjuran Orked @ ometomeiorked ni sempena hari ulangtahun ke-2 puterinya yang pertama Nur Aqilah Insyirah pada 23 Oktober..

Tp.......... kita sume masih boleh join lagi sebab contestnye bermula 6 Oktober hingga 31 Oktober 2009

Jadi, masih belum terlambat utk kengkawan sume menyertainya...3 pemenang akan dipilih mengikut gambar yang menarik dan pendapat kreatif. Hadiah menarik dan istimewa menanti anda.... Sila klik link/gambar di bawah utk join contest ini :




Syarat Penyertaan

• Jadi Follower ometomei dan add ometomei dalam bloglist anda - SUDAH
• Umur si comel mestilah tidak lebih 2 tahun - SUDAH
• Letak banner di sidebar blog anda dengan link ke entri ini - SUDAH
• Dalam entri itu, upload satu (1) gambar si comel yang berada di dalam walker - SUDAH
• Ceritakan pendapat anda tentang walker tersebut (baik dan buruk) - SUDAH
• Sila nyatakan nama si comel dan umurnya - SUDAH
• Bila dah siap, tinggalkan link entri anda di entri ini. - SUDAH

CEPAT..JANGAN Lambat..


Gambar yg dipertandingkan oleh mama adalah :

****************************************************************************





Nama : Puteri Zara Sofea Bt Muhamad Rizal

Umur ketika gambar di ambil : 10 Bulan

Umur sekarang : 1 Tahun 7 Bulan



KEBAIKAN walker :
Berdasarkan kpd pendapat saya sendiri. Nak rujuk internet byk yg buruk...
1) SENANG - senang nk wat keje bg ibu @ bapa.. yup! saya akui, mmg mudah nk wat apa jua keje bila letak baby dlm walker... tp jgn letak harapan 100% yg walker tu akan 'jaga' dia.. mata2 sesekali kena melirik manja...aitcheh!

2) Bina KEYAKINAN - walker dpt bina keyakinan dlm diri baby... kita tak boleh 100% berharap baby kita akan berjln sndri.. ya! betul! tp, baby perlukan juga bantuan. Ada kes kekdg tu, baby tak leh lg jalan sebab dia 'takut'..Berilah bantuan walau dari segi apa pun....sian baby..

3) BERDIRI - latih baby utk berdiri... sekurang2nya dia ada inisiatif utk berdiri & sbgnya. Bila da boleh berdiri sndri, itu menunjukkan 1 kemajuan yg besar.

4) MULTIFUCTIONAL - act, byk yg baby leh bljr dari walker... kat walker tu kan ada mainan... baby takkan bosan, dia leh explore 1 rumah, leh tgk tv smbil duduk (**better than u letak dlm kusi baby & biar dia sensorang.. confirm dia bosan & kebas bontot!)

5) BERJALAN - ini ramai yg tak percaya.. tp ank saya start berjalan ketika dia pegang walker.. bukan dlm walker, tp dia pegang kerusi walker (***dibwah pengawasan saya)... dia tolak perlahan2.. akhirnya dah cekap...




KEBURUKAN walker :
Ini berdasarkan kpd internet & di bidas oleh pendapat sendiri :

1) KEMALANGAN - walker boleh menyebabkan kemalangan spt terjatuh @ tergelincir disebbkan roda yg tidak boleh dikawal.
-dibidas -> kemalangan boleh berlaku sekiranya ibu/bapa cuai @ alpa.. pada sya, semua benda boleh menyebabkan kemalangan... tetapi ibu/bapa sndri yg kena ambil langkah2 keselamatan.. pokok pangkalnya, dah tau lantai bertingkat & tangga tu merbahaya, sape suh pi letak baby kat situ... pikirlah langkah2 keselamtan cemane nk kawal ank dari bahaya. FIKIR! org kata, berfikiran jauh... kalo nk tunggu walker tu selamat, alamtnya seumur hidup ank anda tak merasa duk dlm walker...

2) X MEMBANTU - kajian menunjukkan walker tak membantu baby utk cepat berjalan.
- dibidas--> ye ke tak membantu? kalo tak membantu lgsg, patut walker tu tak perlu di jual.. tak payah pengguna membeli... walker ni tak membantu bagi baby yg 'kurang inisiatif' utk explore... mgkn juga tak membantu sbb ibu/bapa tu sndri tak reti cemane nk guna walker dgn betul.. mgkn pda diaorg, letak ajer & biar baby buat sndri... no.. no.. no.. u kena train dia...walker tu sndri ada peringkat ketinggian yg boleh diselaraskan ikut kaki baby kan... jgn biar kaki dia terjuntai @ terseret.. itu yg mengundang 'kemalasan kaki' tu...sekali lagi buat ibu/bapa.. FIKIR cemane nk bg ank tu 'rajin'....

3) HADKAN PERGERAKAN - walker hadkan pergerakan utk menyusur, merangkak & berdiri....hurm..
-dibidas --> mana ada... sape suh buh baby dlm walker 24 jam? u ol hadkan la masa utk berada dlm walker tu lama mana.... beri la dia masa utk menyusur, merangkak dsbg... kalo ibu/bapa jenis lepas tgn & harapkan walker ajer mmg la pergerakan jd terhad!

4) DUIT - bazir duit..
- dibidas --> sape suh beli yg branded2???.. cukup lah beli ikut keperluan ank2.. asalkan ia berkualiti & memenuhi kehendak ibu/bapa & penggunaan baby itu sendiri..


KESIMPULAN :
Saya pilih kebaikan dari keburukan. Sebab tu saya belikan walker utk ank saya. Kalo saya tak setuju, watpe saya beli kan... (***bukti lam gambar pun ada). Tetapi saya pastikan baby saya di bawah pengawasan saya / sesiapa yg dipercayai utk monitor pergerakan dia.

***Paling penting sekali, ibu/bapa jgn terlepas pandang & menganggap 100% anak anda selamat ketika berada di dlm walker... sesekali tu jenguk la yer...kalo terjadi gak kemalangan tu, serah pada takdir...


******************************************************************************
Ini pula adalah gambar selingan Zara yg suke posing bagai...



Penggunaan 'bunny' (***bantal rabbit) dibelakang Zara adalah sgt perlu memandangkan tulang belakang Zara masih lagi lembut & masih perlu sokongan. Mama pentingkan keselesaan buat Zara. Tak ske lah ank nampak 'terseksa'... ekeke


Leh letak botol air masak kegemaran di belakang..Toys yg banyak membuatkan Zara 'ralit'... Alhamdulillah, Zara bukan jenis 'perosak harta benda'.... keadaan walker Zara masih elok sehingga kini...simpan utk 'adik'... ekekek

******************************************************************************
p/s: Ini pulak adalah gambar sisipan daripada henset cap ayam mama....psl tu kelabu asap jer...


Bila mama alpa sikit.. tgk, dia dah panjangkan tgn utk mencapai apa jua reter dalam rak pinggan tu....pasal tu, pemerhatian itu penting...


Yg ni plak wat muka tak bersalah... habis dia punggang bekas kuih & jug air mama... seb bek sume tu plastik.. kalo kaca? Lu pikirlah sendiri.... heheheh
Sekian, terima kasih.

4 comments:

Sue chopsuey said...

Bagus gak kak yus join contest ni, sekurang2 nye dapat baca review pasal baby walker ni.. Su tak tau pun rupanya seat walker boleh ejas.. Memula ingat macam xnak beli, bila baca & tengok kecumelan zara & walkernye, tetiba rasa nak beli gak..

Terima kasih atas tips2 yang berguna kak yus!

Papa @ Mama Zara Sofea said...

sue--> kakyus ghalok sgt nk join.. kih kih kih.. byk rupanya blogger wat contest.. ada rezeki dpt le hadiah kan.. seat walker mmg leh adjust...mgkn tak semua ibu/bapa yg tau cara penggunaan yg betul.. kakyus bg pendapat berdasarkan pda pengalaman... kalo walker ni merugikan, dah lama kakyus tak beli... ekekek..

Orked said...

salam..amboi comeynyer zara..

mekasih mama sofea cz sudi join contest..

Papa @ Mama Zara Sofea said...

Salam omei,

Thnx wak sbb sudi melawat..

WE WIN 3RD PRIZE!!! hihihi...
sukernyer...