My 'Chenta Hati'...

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, June 30, 2009

SITE VISIT TO OUR NEW HOUSE!

Hai semua....

Hari ni nk update pasal umah baru ku... Alhamdulillah akhirnya kami berjaya mendapatkan kunci umah baru kami (umah kuarters ok, bukan umh beli). Kalo nk beli umah, kena tunggu mama gred 44 atau 48 dulu...InsyaAllah...So, bila dah dapat kunci, kami diberi masa 14 hari utk mengosongkn umh lama & pindah ke umah baru.

Semlm mama dah byr deposit umah & last weekend papa da byr Syabas. Pg ni papa byr TNB & kami bersama2 mengambil kunci umah. Tak sbr nk pindah!.. Lepas amik kunci, kami terus menuju ke rumah. nak wat checking apa yg patut...


Gambar 1 : Papa, minta tlgkan amikan gmbr mama posing depan umah baru kita.. teruja nih.. (kat blkg tu penuh dgn smph-sarap.. pepehal posing dlu k)



Gambar 2 : Close up skit papa.. mama tengah tahan panas matahari ni..lgpun mama rasa tak pnh lg posing dgn montot gen2 ni kan papa?



Gambar 3 : Depan rumah kitaorg ada sekolah menengah. Hanya pagar yg memisahkan jalan dan bilik darjah. Mudah2an Zara suke nk ke sekolah yer.


Gambar 4 : Dari pandangan bawah, ini adlaah balkoni bilik kitaorg (bilik master). Cadang nk jadikan ruang bersantai. Pehtu nk gantung pokok bunga.. ok ke?



Gambar 5 : Ini pulak tangga nk menuju ke bwh.. Mind ur head ok.. kalo omputih lalu bawah tangga ni gerenti terantuk..ekekek..



Gambar 6 : Ini pulak di tingkat 2. Ngkorang pilih le nk bilik mana. kat ruang tengah nk jadikan ruang berehat utk seisi kuarga.. tk yah lepak bwh.. hahaha..



Gambar 7 : Tangga yg bisa membasahkan ketiak ku.. Aduhai... 1.....2.....3....4... baru smpi atas...ni yg mls rasanya nk naik kalo dah duk bawah... hurmm...



Gambar 8 : Ini pulak dapur... nampak sempit sikit berbanding dlu... tp takpe lah... wat pe dapur besar2 kan.. bukan leh tido pon... hahahah...

Gambar 9 : Suamiku tersayang.. posing manja di ruang tamu.. nnt jgn luper kemas umah yer.. umh kiter da makin besar....:D


Gambar 10 : Ini plak blkg umah... leh la tanam pokok serai, betik, pandan, kari dsbg nyer..



THINK!!!!
  • padan ke dgn langsir yg aku tempah kt mak aku jahit tu...
  • ada bape mangga kena psg? sayang kira lah ek... bab security di bwh tjwb sayang ok!
  • lampu bolat ni mcm tak best je.. redup bagai.. kalo buh candeliar mesti lawa kan... :p
  • sib bek ada 2 sinki & penyedut bau.. tak de lah berkuap dapur.
  • nk hias cemane umah nnt..
  • cam nk psg air-cond jer....
  • sape nk psg astro nnt.. abis umh ditebuk kang..
  • nk decorate design ape ha? interior design? kalo umh sendiri, aku tanya eric leong jer..
  • pagar takde... slmt ke ank aku nk main? jgn harap nk kuar umh ok!
  • nk titon.. zzzz




Sunday, June 28, 2009

Corat-Coret Hjg Minggu

28 Jun 2009 - 10.11pm
-dari tadi sbnrnya nk karang ayat tp tak berkesempatan sbb dikacaw oleh ank dara ku. Slalunya dia tido dah dari mgrib. Tapi hari ni dia agak mendengki sket bila dia tgk mama dia ralit depan laptop. Dia berdiri atas peha mama...(adui.. nek ma kata abut).. terasa beb! mgkn dia nk ajak main kot.. mama tinggalkn laptop main2 kejap dgn dia.. da nmpk dia mcm menguap.. minta tlg papa tidokan dia.. mama lapar.. g dapur longgok lauk smbl lepak tgk 'jgn lupa lirik'...Zara pnjt sofa.. kacaw mama mkn.. mama tensen g mkn kt ruang mkn.. dia nangis sbb mama tak lyn dia n terus tertdio... sian...

-just nk bitau, adik lelaki ku dpt keje dgn HITACHI di bangi.. gaji agak lumayan.. setaraf dgn kelulusan dia.. disebbkn mama duk sini & dkt dgn tmpt keje dia, dia stay dgn mama... tak kisah lah.. janji berkelakuan baik.. mak & family kt kmpg suh jaga hero sorang ni lek elok.. yer lah, dia mana pernah berpisah dgn family.. mama just iyakan jer... nk ajar dia berdikari sikit... awak tu lelaki cek oi.. smpi biler nk duk bwh ketiak mak?... ekekeke

-u know wat? angan2 ku utk menghias umh.. sblm ni mama nekad nk cat umah apartment ni kalo tak dpt teres 2 tgkt.. Alhamdulillah mama dpt. Jadi idea utk cat terus terbatal..(adakah aku akan smbg angan2ku ini di umah teres?).. ohhh.. tidak!

Cantek kan.. i like this design... simple, cheerful but look so sweettt.. mcm tuan umh dia (bila da ada umh sndri lah..baru leh bikin ini mcm).. :P


-kali ni dah 2 kali kami masuk umh yg BARU. Kalo dah umah baru kena la wat house warming kan... msa duk umh apartment keadaan tidak mengizinkan.. yer lah.. dah la takleh naik khemah.. just wat mkn gitu2 je... lgpon tujuan asal kitorg adalah utk mengimarahkan rumah yg belum didiami itu.. utk elakan benda2 yg tak elok...dlu umh tak besar mama...skrg umh da 2 tgkt... ada 4 bilik... setiap bilik perlu di'hidup'kan dgn solat, azan, yasin & sbgnya.. bak kata papa, setiap bilik walaupon takda org guna, kita yg kena guna... even utk solat sahaja..

-dulu dpn umah aparment hutan, skrg dah ditarah utk wat kampus unisel... skrg umh teres kitaorg tu sebelah kiri adalah hutan... takut jugak.. dah la lorong akhir skali.. depan umah lak sekolah menengah...4 ur info, mama mmg tak ske duk umh apartment.. kalo lift rosak, kena turun dri tgkt 14 (pnh jd tau!), kalo wat knduri, tak leh jemput org ramai2, sempit.. Zara plak takleh main dgn kengkwn jiran sbb masing2 tutup pintu..

-masa hari sabtu smlm, kitaorg g bawa Zara tgk umah baru... hurm.. kiri kanan ada jiran.. jiran belah kanan ni keje imigresen.. kitaorg tak jumper pun jiran tu.. just bibik dia je ada kat luar.. tu pon sbb ank majikan dia pggl btau kitorg dtg, minta alihkan motor yg parking kt car porch kitorg. Bibik indon tu mesra.. dia jaga 4 org ank majikan.. Zara dpt kwn sebaya bernama Fatihah. Ada lah geng nk main nnt...kitorg tak dpt lg kunci.. baru je amik srt twrn... dah setel sume baru amik kunci..kitaorg just intai2 je dlm & luar umah.. dpn umah ada lampu jalan.. terang sikit kwsn umh kan... blkg lapang.. leh tanam pokok betik / rambutan/pisang... daun kari, kunyit, serai, daun bawang dll.. bibik jiran dah jadikan blkg umh mcm kebun...ekekek...erm..bilik air ada 3... apa lg ek...nnt lah.. da dpt kunci baru citer.. ekekek

ok ke tanam pokok pisang & betik?? kena helau dek BPH kang..


-bila nk masuk umh baru ni mula la berangan nk hias mcmana... mama ni suke sgt mengemas.. pntg umh bersepah... ada benda yg mama rasa kena beli... saje je mama nih.. nk tukar kabinet tv.. kabinet lama adik lelaki nk guna.. utk apa ntah dia tuh... nk tukar meja mkn baru.. (papa, kusi 6 atau 8???) tak kisah la.. asalkan sesuai dgn umah.. rasa cam nk psg air-cond... sebb jiran kata panas, tp papa kata nnt bil naik.. gat nk guna air-cond bila kenduri atau waktu mlm jer... siang tak pyh.. ok ke?.. nnt la survey air-cond yer... skrg ni tgh berangan nk hias umh ala ape.. kalo ikutkan hati ni, suke sgt umh yg berkonsepkan moden & futuristik... kalo dpt set hiasan dari ikea tu kan best!

chow! nk titon....zzzzzz

Thursday, June 25, 2009

GELAGAT SI KECIL

Jeng jeng jeng... ada cerita baru nih... sejak 2 menjak ni, ank dara ku semakin bijak & cerdik. Zara sudah pandai meniru perbuatan mama & papa dia. Salah satu gelagat dia yg cukup menarik perhatian kami adalah....... memakai kasut papa... ekekeke.. comel sgt bila tgk Zara berhempas-pulas memasukkan kaki comelnya itu ke dlm kasut papa... dah masuk seblh, dia pulun nk masukan sblh lagi kakinya tu.. pehtu terkial2 garu kepala cemane nk jalan dlm 1 kasut.. cuba korang bg jln sikit kat Zara ekekek..... dah la kasut papa tu besar...enjoy her pictures...



Gambar atas kiri - Dah berjaya masukan sebelah kaki
Gambar atas kanan - Nak cemana nih.. tak cukup sebelah.
Gambar bawah kiri - Terbalik pulak kasut nih.
Gambar bawah kanan - Eyah.. Eyah... Masukan lagi sebelah kaki...
Rakaman video di bawah adalah dari henset mama (bila la nk tkr nih..) mempaparkan gelagat Zara yg cuba utk memakai kasut papa.. Suka sgt... tp tak leh rakam lama2 sebb memory dah full... next time ada lg yg menarik mama rakam lg ek.. video Zara dibuli oleh mama juga telah hilang semasa copy gmbr dri pc.. agaknyer ada virus kut... isk.. minta simpang la kan...

video

Wednesday, June 24, 2009

HAPPY FATHER'S DAY

Assalamualaikum semua. Dah usang rupanya blog ku ini.. mmg aku akui aku sorang yg agak malas untuk menaip & menulis. tapi bila ada sesuatu utk aku share, pasti aku akan update blog ini.. so, kali ni rasa nk kongsi sesuatu.. -(mama)

What is so special about this pic? Cuba korang tgk... mama rasa gambar bwh ni adlh gmbr yg plg sesuai utk menggambarkan betapa bertuahnya si comel Puteri Zara Sofea ber'papa'kan Muhamad Rizal. Mama akui sejak Zara dlm perut mama lagi, mmg papa berikan yg terbaik utk Zara. Walaupun papa tidak dapat melihat bagaimana Zara lahir ke dunia (masa mama tgh bersalin tu papa odw dri KL ke Kedah) namun mama percaya, saat papa diberitahu mama selamat bersalin, masa tu papa mesti happy sgt2 sebb 'aku dah jd seorang bapa'... mama masih lg ingat semasa papa buka pintu bilik wad tu papa terus cium dahi mama. Rasa tak cya itu ank kiter kan.. n papa terus iqamat kan Zara. Sekarang Zara dah pon berumur 1 thn 4 bulan.. sepanjang itu juga lah, papa tabah mendidik Zara menjadi seorang insan yg berguna.. Alhamdulillah mmg berguna pun ank mama.. amat berguna bila nk minta tlg amikan remote tv.. suh je Zara amik, dia amik.. buli ank mama .. ekekek.. dah main, pandai kemas toys... bila mama sapu umh, diapun sibuk nk sapu jugak...pendek kata Zara makin bijak & baek berkat bimbingan dan doa dari papa...dan korang percaya tak, sikap Zara saling tak tumpah mcm papa dia.. Zara suke pakai kasut papa, suke pakai bedak dashing papa (dia angkt baju & tabur bedak atas perut) & pkai deodorant papa (agkt tgn nk buh kat ketiak..) hanya mama yg tahu.. :p, so dikesempatan ini, rasanya masih belum terlambat utk mama ucapkan HAPPY FATHER'S DAY buat suami yg tercinta. Tiada kad, tiada hadiah... hanya kasih syg yg dpt kami berikan selagi kami masih bernyawa.. (tp mgkn ada kut.. cuma tak nk btau) surprise... tp kalo takde tu pepaham lah yer.


Gambar yg menunjukkan betapa bahagia kalian berdua. LOVE U.. LOVE U.. LOVE U..


Kuntuman kasih buat ayahanda, FIL , papa & all fathers outside... ENjoy Ur LiFe!!!

KISAH MENARIK hari ini - 24/06/09

1) truttt.. truttt... trutt.. Hello, saya Raznah dari Bhgn Pengurusan Hartanah. Boleh ckp dgn Pn.Yusma? (masa ni mama tak terlintas lgsg psl kuarters, mama ingatkan pegwai dari BPH nk wat aduan pasal cams prisma..).. Yer, saya Yusma. Puan Yusma, saya nk maklumkan puan ditawarkan kuarters P14 jenis teres. Ni alamtnyer puan. (Mama blurr2 lagi time nih) A'a... Ok..Jadi puan Yusma nk dtg amik surat tawaran biler? Errr... kalo saya free saya dtg ptg nih, kalo tak, saya dtg sok jer...( lepas 5 minit, baru mama sedar, owh.. aku dpt upgrade kuarters.. Alhamdulillah... raya ni raya umh baru lg.. syukur).

2) mama drive tghri tadi g tinjau umah teres tu... u know wat??? umah tu berada ditengah2.. dan betul2 sebelah sekolah... hanya pagar yg memisahkan sekolah & umah...time tu mama pk.. kalo cekgu tgh mengajar, leh zara tumpang dengar ek... tp mesti riuh dgn sora budak2 sekolah kan...da ramai jugak penghuni yg mendiami lorong tu..lg sekali daku tensen nape tak dpt umh tepi.. leh tanam pokok rambutan.. ekekek. pepun mama bersyukur.. harap2 rumah tu takde mslh lgsg...(tgh berpk2 biler nk pindah nih)

3) dpt slip gaji.. padahal gaji esok... mula2 mls nk buka.. bila buka.. tersenyum meleret... Alhamdulillah.. mama sudah diserap ke pencen... so kwsp mama dah stop.. mama dah leh kuarkan duit kwsp...terus mama submit borang yg mmg da ready dari awal bulan.. mama mmg da niat kalo dpt kwsp, dpt masuk umh baru, mama nk wat kekah utk zara kt situ.. nampaknyer mama kena tunaikan.. biler tak tahu lg.. yg pasti thn ini... mgkn lepas raya kot..kekah mama lmbt buat sbb impian mama nk wat kat umh sndri.. biar mak kandung & mak mertua hadir... kalo tak, sorang dtg, sorang tak dtg... hope kali ni sume dtg..

4) Bilik server ku leaking... Masa dalam process utk menukar kabel switch mama terperasan mcm ada mender terperecik di muka... bila mama tgk atas rack... ayoyoyoyoyo... air sudah penuh la dlm itu takungan... apa lagi.. menjerit la mama... mama terus amik kusi, panjat, perah kain buruk buh dlm bekal plastik.. riso giler takut jd mcm mampu sabah yg down disebbkan kebocoran air...(ni tgh monitor ni... nk blk pun riso gaban nih)