My 'Chenta Hati'...

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, October 22, 2009

DEBARAN yang masih belum berakhir...

Salam,

Fuhhh!!!... Debaran masih belum berakhir... Korang ingat tak petikan p/s:... dlm post Majlis Aqiqah.... yg mama tulis kat bawah sekali tu... Mama ada nyatakan yg mama tak nk masuk pidato...mama tak suke... Almaklumlah, seumur hidup tak pernah berpidato... inilah kali pertama mama berpidato di khalayak ramai... Nasib baik dewan tak penuh... Kalau dibuatnya kat dewan auditorium jpn, mau pengsan mama atas pentas.

Mama grad dari kuittho pada thn 2004. Last mama bercakap dikhalayak ramai adalah semasa sesi pembentangan projek akhir 'cd interaktif- Cerita Dongeng Kanak-kanak'... itu lah last mama cakap dpn org ramai.... selepas thn 2004 sehinggalah semalam 21/10/2009 (***weks.... dah hampir 5 thn tak present & ckp dpn org).... mama telah mencipta kembali sejarah tersebut pada hari ini lebih kurang jam 11.00 pagi!... hahahaha....

Ikutilah kronologi yg biasa menggetarkan kepala lutut mama nih :

19/10/2009 (isnin) - mama masih lagi bercuti rehat... tak bukak lagi email.. tp email dari pihak btsa kepada pengarah bpict sudah delivered. Cuma mama tak buka email.. so, mama tak tau & mmg tak wat preparation (***luckily, pn.a'a telah menyediakan bhn & teks mlm isnin sbb dia ingtkn dia yg kena berpidato).. mama masih enjoy dirumah tanpa mengetahui apa2 berita.

20/10/2009 (selasa) - mama masuk opis... kwn opis mama pn.zetty dtg hntr kuih bahulu... dia inform mama secara mulut kata mama tercalon utk pidato. Mama gatkan dia bergurau... tp bila PA pengarah tepon suh g mesorat baru tau citer sbnr. Mama undi dpt peserta ke 10 dari 14 bahagian. Mama dicalonkan oleh bos seksyen mama utk masuk bertanding... (***time ni mulut dari pagi mmg tak habis2 mengadu, mengomel & seangkatannya kerana tidak puas hati)... cemane tak puas hati????... dpt emel hari isnin, selasa baru nk mesorat, Khamis dah kena bertanding... tak ke haru? at least bitau le 2 minggu seblm ke supaya preparation awal boleh dilakukan... tp mama bernasib baik sbb pn.a'a telah pun siapkan teks... mama just baca, hafal & gayakan sahaja... mlm ni just hafal pembuka & mukadimah sahaja....hati mmg da mls.. tp buat gak sbb terpaksa..papa komen kata "mama ni berbakat dlm pidato rupanya. Mama mesti tercalon dlm Top 5. Cayalah cakap papa".... mama just bluekk je kat papa....

21/10/2009 (rabu) - masih lagi ngomelsss..... pepagi buta present dpn pn.a'a.... kengkwn opis sume kata ok... tp mama yg rasa mcm katak yg beriaya nk suh itik melompat mcm dia... so funny!!!... tak pernah pidato weh... ekspresi wajah, gaya penyampaian tu yg penting!... muka kena kasi over.... juih bibir tu sikit.... eeeiii... tak kuasa aku!.. tp mama teruskan juga menghafal di ofis... dpt la hafal 2 page.... malm rabu smbil layan citer hindustan 'RAJKUMAR' mama hafal... bila tgh berpidato dpn tv... ekekek... papa plak ngigau.. dia boleh komen & iyakan apa yg mama ckp... mama yg tgh berkobar2 terus tergelak... apa da papa......

22/10/2009 (khamis) - Hari berlangsungnya pertandingan pidato... makan nasi lemak 2 sudu jer...hati tak senang....mama tawakal jer... .... Mama tunggu giliran dgn sabar... sambil2 tu baca la apa2 doa... lepas sorang2, sorang mama tgk diorg berpidato.. nampak gaya mcm ada harapan. Sebab ini kategori Sokongan... nmpk cam ramai yg tak well prepared. So, mama tak letak harapan tinggi. Tapi utk tercalon sbg top 5 tu ada... tp senyap2 lah... hahaha....Akhirnya tibalah giliran mama utk berpidato.. ku susun2 ayat...namun sesekali terbabas jua... kah kah kah....tgk gambar ni yg member mama capture...


Amender la mama tgh bercakap time nih... nampak sopan je kan?... ekekek....

Dah ternganga da tuh... ntah ape yg mama ngomong tu... daku ngak tahu...



"Bertitik tolak drp penjelasan prinsip2 kecemerlangan...... " agaknya ini lah yg mama katakan.


RESULT :
- Selepas disaring daripada 12 peserta, mama telah tercalon di tempat ke-2 dan seterusnya melayakan mama memasuki peringkat akhir pidato. So, lepas ni (**maybe bulan 11/12 kut) kena la bersaing kami bertiga bagi merebut hadiah tempt pertama... tp tempt ke 3 da kompom dah! ekeke....so, kengkawan.. wish me luck ok!


Di bawah ini pula adalah sumber inspirasiku... sebenarnya nk tunjuk gambar studio.. first time amik gmbr kat studio... hampeh tui nyonya ni... dia tak btau pun kata kain mama tu senget.. dah tak cun...thn depan tukar kedai gmbr... kita wat sedondon baju raya ok...

GAMBAR FAMILY SEBELAH KEDAH

Berdiri blkg : MakJang Aida, MakLong Ina, PakLong Hamzah, PakLang Fifi, Mak Ndak Ika
Duduk : Mama, Zara, Tok Wi, Nek Ma, PAPA SHAYANG & MakSu Anis.



Ngkorang tgk gambar si Zara ni. Muka commmm jer... dia ni baru je lepas nangis kena babap dgn mama... wat perangai..tu mata dia nampak berkaca..

9 comments:

Papa @ Mama Zara Sofea said...

gambo papa tak di besarkan lak.. tak aci la mama,,, hihihi.

TAHNIAH MAMA, kan papa dah cakap mama leh wat.. dr practice kt umh pon dah tahu.. U can do better for da final nanti... papa n zara doakan mama berjaya... :-0

WANNY said...

Tahniah!!! memang ada bakat terendam la selama nih.. x sia2 la boss calonkan. :-) nnt mesti dia cakap " haa..i tau u mesti bleh punya. tak mau kononnnn"

Papa @ Mama Zara Sofea said...

Papa--> opss... mama tercicir nama papa la... sory yang...edit balik ek... ekekek..THNX papa... tp jgn le ngigau time mama tgh berpidato.. potong stim lah..

Kak Wanny --> thnx.. tp belum dpt hadiah lg kak.. tak leh relaxxx... itu la.. tak sangka plak ada bkt terpendam.. kih kih kih... ala.. nnt dia yg kembang sbb calonkan yus nih..ngeh..ngeh..

aja_biee said...

pehhh dasyat ah kak yus.. ada bakat terpendam tu.. kalau aku, mau aku tak lena tido.. bkn lokman yg ngigau tp aku yg ngigau.. haha..

ko ni pon boleh tahan garang gak, ek.. aku ingat aku jek yg garang.. hana kalau buat perangai.. dah pujuk2 tak jln.. mau kena babap jugak.. hahaha...

aLoNg@Na said...

thniah yus..blom cuba blom tau kn,dh cuba bru leh nilai ye tak?..
pepun gud luck for next step ok..

moral- kdg2 time terdesak cengginilah tnpa kita sedari yg kita sememangnya punya BAKAT...cuma tak tercungkil jer..ni dh tercungkil bru tau..hehehe

Papa @ Mama Zara Sofea said...

AJA--> mmg tak lena tido ja..smpi hari ni terngiang2 teks yg duk hafal 2 mlm tu..aku mmg garang ja.. tgn ni cepat je naik..tak babap aku cubit.. pujuk pun tak mkn.. kalo dia nk itu, itu la jugak.. tunggu lagi.. kasi babap la..dgn papa dia ok lagi..dgn aku sorry!!!...

Papa @ Mama Zara Sofea said...

Na --> hihihi... itu le.. baru tau rupanya ada bakat berpidato.. kih kih.. cuma kena polish lagi kut.. sbb ni pun 'bidan terjun' jer nih..

Sue chopsuey said...

kak yus, nape nampak cam gaya student balik ni? cuma dulu slim lagi, skang dh kembang sikit.. hehe..

Papa @ Mama Zara Sofea said...

sue--itu lah... insyaAllah nnt akan jd student balik.. ekekek...kembang ek.. ni penangan papa zara yg mengembangkan kakyus nih..