My 'Chenta Hati'...

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, February 18, 2009

Sepetang di Playground Presint 15 - 07/02/09

Hihihi.. jalan lagik... kali ni mama & papa bawa zara g main kat playground presint 15. Not bad tempt tu... tp yg tak bestnyer, time kitaorg pergi tu ada sejenis binatang kecik mcm kumbang halus dok hurung kami.. sungguh merimaskan!!!... binatang ape ntah... dah la mkn drh org.. hisyh... main kejap2 je lah... mgkn sbb dah lewat ptg kot... n lepas hujan.. jd kuar la mcm2 makhluk Allah...

Sebelum balik, kita ber "peace" dulu!!!



Zara mula2 mcm takut2 je nk masuk lam kolong nih... dia intai dri luar... tp bila papa duk hujung sana, & mama lepas dia hujung sini baru dia mcm syiok bila papa jerit pggl dia... "Zara... sini sayang, papa sini la... come.. come.." Zara pun hape lg... tertonggek2 la g kat papa dia... suke sgt kalo org sergah dia dri blkg... tu gmbr atas tu kalo nmpk ada benda hitam kat dahi zara tu la binatang yg mama ckp td... tp dah zara tgh seronok, mana dia pasan... tepis2 je lah...

Huisyh.. semakin laju menolak keta dia tuh... dah konpiden la tuh... well done my dear!!!

Yg ni pulak... dia excited...sonok da dpt bljr benda baru.. buat pertma kali zara berjalan di luar tanpa mama & papa pegang.. Zara belajar sndri lah yer... pelan2.. lama2 pandai lah...nonong je ank dare ku berjalan... pakej sume lengkap.. ketawa+joget2+berjalan... ader gak yg jatuh nnt...

Warming up dulu.... papa tatih kn zara dulu sblm lepas dia berjalan sendiri... zara ni kalo bertatih laju je jalan.. tp bila lepas tgn dia, terus terduduk...

Buai, buaiku laju... pohon beringin tegaknya rimbun... aku nk kawen dgn putera raja... sbb aku puteri zara sofea... hehehehe...

Test keta dulu.... zara takut... yer lah... mama & papa tak pernah beri dia main kat luar.. dia mcm pelik sikit... "huwaaa.. dah la suh zara tolak sendiri. Pehtu mama & papa diri jauh plak. Huwaa...."

Sepetang ke Mydin - 01/02/09

Kitaorang sekarang ni kalo boring tak tau nk g mana, destinasi yg akan dituju adalah Mydin kat presint diplomatik nun... sebabnyer dekat dgn umh kitaorg.. takde beli ape pun.. saje bawa zara jalan2 petang2.... petang tu dia baek jek.. senyap.. mgkn kerana 'ke mengantuk kan' dihembus angin atau layan bluess... hahaha... pelissss... ptg ni nk g jalan mana pulak ha? think.. think.. think...

cik kak kiter yg sedang melayan blues..



Mama panggil dia wat derk je... muker pon seposen je... muke setepek la gitu...

Wednesday, February 4, 2009

BuKiT TiNgGi

Pada tarikh 26/01/09, raya cine yg pertma ni, kami mengadakan lawatan keluarga ke Bukit Tinggi... mmg mama berhajat sgt nk main dgn rabbit... huhuhu... siok sgt dpt pegang rabbit tuh... gebu2 belaka...

Zara tak takut langsung dgn rabbit tu... dia tarik2 bulu & tinga rabbit tuh... tgk dlm gmbr tu...


Ini pulak semasa di Colmar Tropicale, ada persembahan dari badut2... hasilnyer Zara dpt bebear yg comel dri badut...


Ini mama & papa dukung Zara slps habis meronda di Rabbit Park...saje nak mengabadikan kenangan manis bersama ank dara nih... emmuaahh...


Time ni kitaorg berada di Colmar Tropicale... wuish... rasa berada di negara org... gatkan besar la sgt tmpt tu... tp rasanya besar lagi tapak pasar malam kat sblh bangunan MECD tuh...


Ini pulak gambar semasa di Japanese Village... cantik tau kawasan tu... tp lenguh kaki mama kena dukung Zara... adeeiihh.... teringin nk pakai kimono, tp time tu ramai sgt org... nk bergmbr pun takde privacy... bergambr dgn papa & Zara je lah...


Gambar di atas di ambil pada hari Sabtu 24/01/09 sempena memenuhi Jemputan Perkahwinan Makcik Noora di Jerantut, Pahang.. Buat pengetahuan semua, Zara pda masa tu kena sakit mulut. Dr kata multiple ulser... sian dia.. kalo kiter yg da tua ni pun ulser sebijik je pun nk telan air punyalah sakit inikan pulak baby besar dia.. Zara tak mau minum susu & makan.. susu pun kalo tgh mlm mama terpaksa picit pakai inject ubat... sian sgt.. sampai susut 2 kg badan dia... tapi skrg Zara da sihat... ulser dia da sembuh... n skrg ni ape je org mkn,dia pon nak.. jgn la msuk makanan dlm mulut depan dia,dia marah sbb tak bgi dia.... dia nangis tau nk jugak... ekekek...

Tuesday, February 3, 2009

Gelagat Zara

Ini antara gelagat Zara yg sempat di capture oleh mama. Zara ni suke sgt lah mengumpil number puzzle tuh.. mama da susun cantik2 tp dia suke kumpilkan... mainan dia byk dlm storage tu... tp yg tu jugak pujaan hatiku... kumpil pun kumpil lah.. jgn masuk mulut udoh..

Ini pulak dia tgh syok main... kalo dia main dgn stride to ride tu suke bebenor... maunyer tak, bunyi muzik tu... terus dia joget2... funny la ank mama nih... pehtu, activity table tu hbs di explore nyer.. benda yg pusing2 tu dia baling ke bawh.. tp da pandai la jatuh kan barg & kutip balik... kalo dulu bola bergolek dia wat derk je... tp skrg da pandai ambil semula.

Ini pulak activity tambahn dia di waktu mama & papa ralit... pantang alpa sikit.. ader je benda yg nk di explore nyer tu...
video
Di kala usia nyer yg lagi 6 hari menjangkau 11 bulan, Zara semakin cerdik, petah bercakap & manja.... Zara sudah pandai mengikut sebutan yg dituturkan papa... kalo papa kata "mama pergi keje" dia akan ikut "kejeee..." bila papa kata "mama pergi mana?" dia jawab "kejeee..." mula2 tak percaya ckp papa, tp bila papa call mama & mama dengar sendiri, rasa bangga sgt... and bila kita marah dia "nnt jatuh" dia jawab "jatuhh...". Yg best tu, sebutir2 dia cakap... clear sesgt...
Untk pengetahuan semua, Zara kini sdg beljr berjln, papa sengaja lepaskan dia.. biar dia berpaut pada Stride to ride walker tu... Alhamdulillah.. dia dah pandai tolak... namun hati kami risau sbb sride to ride tu laju sgt.. tak seswai kalo guna kat lantai jenis mozek... smlm, tanpa kami sedari, Zara berpaut pada stool plastik yg mama sorok bwh meja, dgn pantas, dia tolak ke depan.. dan hasilnya, dia kini berlatih berjalan sendiri... seronok tgk dia berjln... mcm dah terrer... sblm ini pun mama dah byk kali remind kan zara "make sure sblm umur 1 thn, Zara dan boleh jalan tau!"... nampak perkembangan positif... video di atas adalah rakaman henset yg zara sedang berlatih berjalan... da...