My 'Chenta Hati'...

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, December 22, 2008

-+-+-+- FP Stride To Ride Walker & Quacker Float -+-+-+

Bertemu kembali. Last month mama ada bitau papa kata mainan zara dah banyak yg tak mencbr.. dlm byk2 mainan dia, plg dia suke main sekali itik kuning digi & gelung dunkin donuts tuh.. yg lain2 dia main gitu2 je... oleh itu tergerak hati mama nk belikan sesuatu yg mencabar dan seiring dgn usianya yg sudah menjangkau 9 bulan lebih... Memandangkan zara ni sgt suke memanjat & ada gaya mcm nk berjalan, jd mama berkira-kira utk beli stride to ride utk zara... Lepas mama survey, mak aih.. mahalnyer.. tp da ushar2 kat mid valley hari tuh... mcm best je...siap bunyi2 lagik.. blk umh kesian tgk zara... dia panjat walker dia n tolak walker tu... jd mama nekad nk belikan jugak utk dia... Alhamdulillah mgkn rezeki dia agaknyer, mama dpt bonus... huhuhu... jd mama decide utk hadiahkn "Fisher Price Stride To Ride Walker" utk Zara... Alamak aih... mainan plg mahal pernah mama beli... takpe lah.. dah niatkan.. hope dia cepat berjalan lepas guna benda tuh... tp lepas assemble blk sume part tu, kitorg bg dia test STEP 1 dulu... dia tak reti kut.. dia duduk bwh bila base tu di kangkang kan (bahase mender nih)... bila kitaorg cantumkan blk utk STEP 2... baru dia reti guna.. kaki terus je melonjak ke blkg... mcm naik kuda tuh... yieeehaaa... thanks to mama & papa... huhuhu


Kelihatan Zara yg suke sgt tunggang walker tu.. Gambr ke 2, papa nk tumpang same la tuh... isk


Ni Zara tgh nangis sbb papa lambat sgt pasang utk dia... Gmbr sblh tu plak, dia ketuk2 kotak tu.


+-+- Swimming Pool @ Presint 16, Putrajaya -+-+

Hari Ahad semalam 21/12/08, papa bawa Zara g berenang kat Presint 16. Actually nk suh zara merasmikan 1st pelampung itik dia tuh. Pelampung tu mama belikan utk zara dari http://www.fabulousmom.com/... Dulu pon mama pernah janji nk belikan sebb zara menang tempat ke 2 utk pertandingan Wajah Ceria ibu & Anak Di Pagi Raya anjuran wanitaniaga.com.... Mula2 dia tgk mcm best je org main air.. bila papa letak dia dlm air, apalagi meraung la dia... tp kejap je... org kata tera nk biasa... gud girl...next time mama bawa lagi eh... papa kena bli swimming suit... seksi la... ekekek...Asal citer nk bawa dia, kalo kat umah suke sgt mandi... abis dia picit air n tepuk air.. bila mama bawa main air.. hambik ko... menjerit... ekekek




Papa bawa zara ke tgh pool. Belah kanan pulak, zara sibuk tgk gelagat budak main air.

Yang ni pulak... minta tlg ... takut air.. hahahah.. sian anak mama... sejukkk....

Friday, December 12, 2008

+-+- Puteri Zara Sofea - 9 months -+-+

Alhamdulillah bersyukur ke hadrat Illahi.. dengan penuh rasa kesyukuran, Zara Sofea telah pun berusia 9 bulan... da sesuai dengan usianya, dia berkembang menjadi seorang insan lebih memahami.. kalo kita marah dia, dia ketawa... mama tahu, walaupun Zara tak paham apa mama kata, tapi mama akan ulang sebagai peringatan supaya satu hari nanti Zara faham apa maksud mama.... Zara juga da pandai beseloroh.. dan pandai sembang... berbuih2 mulut dia.. peramah la senang citer... Zara pun da semakin susut badan.. mungkin kerana dia nak belajar berjalan agaknyer.. mau nyer tidak, kalo mama tak dipanjatnyer, mesti papa yang dipanjatnyer... da pandai pulak tu berdiri... makan pun boleh tahan.. bila ada input mesti ada output.. input besar, output pun besar... ekeke... susu pun da minum 6oz da... kalo buat 4oz, kejap lgi dgr la dia melalak.... ekeke....mainan yang dia ada pun da tak mencabar.. setakat rattle & bear tu ape lah sgt.. nnt mama & papa beli mainan yg bagus2... supaya lebih teransang minda... ok lah... sekian utk kali ini... enjoy her pictures...

Gambar yang telah di edit oleh mama utk menjadi penghias desktop mama...dengan headband lovely lacenyer tu... adehhh.. ingatkan rm15.. rupanya rm18... dan juga tights barunya.... kopak duit mama... takper lah... raya haji punya pasal....mama belikan spesel utk buah hati mama....

Ini pulak versi berlainan... nampak la gigi dia 2 batang kat bawah tu... da pandai gigit org tau sekarang.... peha, bahu, tgn... aduih... kalo cukup 4 btg... habis la mama... kena pakai baju besi..


Ini pulak versi posing manja.... alalala... cumelnyer.... nak tayang suaq ketat dia la tuh... yg belah kanan pulak versi malu2 kucing...

Ini gambar Zara yg meniarap ala "Cicakman".. Apalah anak mama nih... posing lek elok sikit..

Thursday, November 27, 2008

Naib Juara Pertandingan Wajah Ceria Ibu & Anak di Pagi Syawal 2008

Pertandingan yang julung pertama kalinya mama & Zara sertai. Anjuran Wanitaniaga.com. Mama tak minat nk join sbb tau punyer mesti susah nk menang. Tapi lepas mama tgk gmbr peserta lain2 nmpk mcm biasa2 je.. takde nmpk mcm kat studio pun, mama pun msk bertndg gak.. :D

Ini pulak gambar penyertaan yang dihantar 8 jam sebelum penyertaan ditutup. Last minit! Apa yang ada dalam pc mama je lah... senang sikit. Upload jek...

Ketika bersaing dengan para peserta yang boleh tahan lawanya.... 3 hri pertama kedudukan kami adalah yang pertama. 2 hari terakhir kedudukan kami seri. Time ni dok pk sapelah dpt no.2... no.1 takde harapan da...

Akhirnya keputusan berpihak kepada kami. Dapat no.2... ok la tu kan.... menang jugak.. mama la plg syok.. dpt tempah jubah.. zara pun dpt hamper barangan bayi.

NEXT TIME KITA MASUK BERTANDING LAGI... INSYAALLAH...

Wednesday, November 26, 2008

=Permata Hati, Pa & Ma, Dec 2008=


Mana satu gambar kiter berdua? Dengan rasa suka citanya dan happynyer... Zara Sofea & her mama tlh terpilih dlm ruangan Permata Hati bagi majalah Pa & Ma edisi December 2008. Itu pun setelah Zara berusia 8 bulan! baru nk kuar.... Mama hntr masa tgh pantang lagi.. Punya lah lama... hampir putus asa nk bli majalah tu.. tp rasanya peh ni kena beli balik kot... ekeke...glemer la pulak.... walaupun muka papa takde lam mjlh, tp papa turut kena tempias sbb nama papa pun ada.. ngalahkan PM papa nih.. dpt sms & call dri kawan2.. patut mama yg dpt kan?.. dan yg plg best, mama dpt voucher hadiah dri fabulousmom.com.... nanti mama belikan safety bag butterfly & duck pool float utk zara ek.. kiut mcm bwh nih.

Wednesday, November 19, 2008

Hari Raya 2008 - la lapuk da...

Actualy mlas nk load gambar raya nih... ke'busy'an sejak lepas raya hari tu... tp sbg tatapn yg nk tgk baju raya kitaorg... kih kih kih.. letak jugak la eh... hihihi...




Tuesday, November 11, 2008

PhotoFunia Editor






Gambar di atas ni generate from PhotoFunia... nk kongsi2 ilmu pada sume org yg mgkn tercari2 mcm mana la diorg buat kan... sebelum ni ada la tanya hamba Allah ni tp dia punyer la kedekut nk btau.. Akhirnya dpt juga buat dengan pertolongan ex-officemate PRISMA iaitu saudara Hasrul Aswad... tima kasih byk2.... semoga berkembang lg ilmu.. pd yg kedekut tu, biar lah Allah je yg adili ilmu dia tu...bluekkkk!!!!

Ex-SMKAJ



Untuk sekian lamanya.. dah lama tak update blog nih... kali ni nk cter psl hr raya yg da lapuk da tu... ini gambar semasa beraya kat umah Cikgu Farah.. sume ni kwn2 mama masa belajar kat Sek.Men.Keb.Aman Jaya masa form 4 & form 5 Sc. dari kiri Cikgu Farah (dia ni cikgu Kimia & Fizik kat Sek.Sri Puteri), Bai-T (programmer brutal kat JAIS), Syikin Sabri (dia wat pe ha? lupa la...), Lin Zul (bakal cikgu gak nih), mama, Zara, Anis (adik bongsu yg ku bawa utk menumpang duit raya Zara..eekeke), hubbyku & lastly Din (dulu he is my bestttt fren but not now!)

Ada citer psl diorg ni semua :
Cikgu Farah - dia ni masa sek dulu berisi betul badan... Ala-ala badan mek klate msa belum kurus tu.. tp biler dia da mula masuk UPM... hurm.. ni pengaruh kengkwn la nih.. tak tau le dia amik mender apa... terus slim bangat.. perubahan yg betul mengejutkan kami semua... Tp gaya jln dll msh same.. tak berubah... yg berubah, saiz badan je... cayalah Farah..

Bai-T - dia ni masa sek dulu brutal.. kalo tgk gaya dia jalan, fuhhh... takut! badan je kecik tp jiwa besor gitu... yg plg tak sangka sekali dia dpt keje dgn JAIS... nk suh dia sopan & ayu2 sikit lah... ekeke.. jgn mare cik Bai-T...

Syikin Sabri - nama ni kitorg gelar sbb dlm kelas dulu ada 2 org nama syikin... sorg lagi syikin sukri...syikin yg ni agak kelam kabut skt... muka dia yg asal ala ank mami... tp sejak dia eksiden...habis muka dia.. terus rabun.. sian dia...

Lin Zul - dia ni pun dpt nama ni sbb ada 2 org nama Lin. Sorang lg Lin Razak...dia ni ramai betul peminat masa sekolah.. maklumlah org cantik... tp perangai dia dri dulu smpi skrg yg msh tak berubah... dia ni agak clumsy sikit... cakap cepat, buat keje cepat, jln cepat... sume cepat... latest info da nk jd isteri org da hjg thn ni... TAHNIAH...

Din - dia ni kwn baik msa sek dulu... suke sgt kacaw org buat keje... rumah ku rumah dia jua... kitorg ni mmg kamceng... tp slps beberapa tragedi tragis terus kitaorg tak rapat sgt... kwn baik rampas kwn baik... huwaa.. takpe la din... dulu hg macho tp skrg da serabai skt ek.... jgn mare arrr....

p/s: kepada sume kengkwn ku, semoga SUCCESS!!! & HAPPY EID FITR too..

Tuesday, October 28, 2008

=3 Dara Pingitan=


Gmbr 1 : Baby Ayriss
Gmbr 2 : Baby Zara
Gambar 3 : Baby Raina

Gmbr 4 : 3 dara pingitan
Gmbr 5 : Buah hati PRISMA

3 dara pingitan (gelaran ni mama Azda yg bagi eh..)... itu lah gelaran yg plg seswai sekali utk permata hati kesayangan kami Baby Raina (mummy Anim + Ayah Ijam), Baby Ayriss (Mama Azda + Ayah Ejack) & Baby Zara Sofea... pertemuan kali pertama utk ketiga-tiga anak dara kami pd 25/10/2008 di kediaman Raina sempena Aidilfitri... sonok dpt jumpe junior2 PRISMA.... ekeke... Raina dengan mantainnyer control senyum spnjg mjls berlgsg... tak nangis pun, cayalah.. Almaklumlah mjls dia kan... jd tuan umah kena relax jek... Ayriss pula smkn aktif dgn aksi ala Komando... huhhhh... terrer wooo Ayriss menyusur ke depan... Zara pula, disebabkan dia kurang sihat, jd dia agak sensitip... kadang2 ok kdg2 tak... Enjoy their pictures....

Tuesday, October 21, 2008

Sofea Versi Soleha.


Gmbr 1 : Kena buli. Gmbr 2 : Cumel le tu Gmbr 3 : Nak tumbuh gigi. Gmbr 4: Tarik tdg!




Gmbr 5: Pakai cantik2 tau. Gmbr 6 : Seksi ni! nmpak bahu..



Hehehe.. nak ketawa dulu...... kitaorg skrg suke sgt buli anak dara sorang nih... bila dia da makin besor mcm2 kitorg buat kat dia... salah satunya ialah, pakaikan tudung.. maintain je anak dara mama nih... ekekeke semoga jadi ank yang solehah... tp ada ke'pelik'an sikit.. . pakai tudung tp baju seksi.. pakai skirtt plak tu... ala.. mama saje nk tgk muka ank mama ni cemane?.. boleh pulak kemam mulut... dan buat pengetahuan sume, Zara da pun tumbuh lagi sebatang gigi... so sekarang Zara ada sepsng gigi... hr tu blh kanan, skrg belah kiri... mkn yg lembik2 pun dia tak mau... habis dia sembur... apa la ank mama nih... dah tu bljr nk ckp... senang citer "babbling".. mender dia bebel kitaorg pun tak tau... selalunya dia rajin smbg waktu pagi, ptg & mlm... hihihi.. peramah la tu kunun...

Monday, October 20, 2008

Zara - 7 months..

Wow.. pejam celik rupanya da 7 bulan anak mama nih... masuk je 7 bulan, Zara da pun tumbuh gigi belah bawah kanan.. patut lah sblm ni asik kemam je mulut... tp nasib baik dia tak nangis @ demam.. sedar2 je da naik sebatang... dlm masa yang sama juga, anak dara mama ni da mula belajar nk merangkak.. sabar yer sayang.. mama order dah knee protection dr tenet.. kat kedai tak byk jual.. erm... tp mcm dulu jugak, sblm ke depan, dia bljr dulu 'reverse'... ekekek... terrer tu... takpe lah.. lama2 nnt pandailah ke depan...ada lagi! masuk 7 bulan ni dia da byk mulut... nk bercakap agaknyer... kalo pandai sembang dgn dia, berbuih2 mulut dia cakap.. peramah la kunun... ekekek ok.. ikutilah rakaman yg mama amik nih..


video

Friday, September 26, 2008

Kad Raya 2008



SELAMAT HARI RAYA.
MAAF ZAHIR DAN BATIN!