My 'Chenta Hati'...

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, August 6, 2009

Impian yg akhirnya terlaksana - BABY HEADBANDS.

Salam semua,

Dah lama tak update blog ni.. dah usang & dipenuhi dgn taik cicak rasanya.. ekeke... last week kitorg balik kampung di Pahang... Semalam Zara demam mengejut pada pukul 4.00 pagi... Sebelum tu Zara asik merengek.. gatkan nk air @ susu.. bila papa pegang leher Zara.. mak aih.. panas betul.. mama panik!!! terus suh papa turun bwh amikkan ubt demam & asam jawa... mama betul2 panik time tu.. Zara dah lama tak demam tgh mlm.. kalo demam pun masa dia umo 6 bulan dlu jer.. & peh kena HFMD masa bulan 3 tu, smpi skrg tak demam.. tup2.. demam semlm...risau gler... mama lap2 badan zara, & basahkan kepala dia.. peh setgh jam mcm tu, suhu dah turun.. pg2 nyer kitorg decide g kenek utk wat cekup... mana nk tau kut2 dia demam lg.. skrg ni mcm2 penyakit yg ntah hapa2.. naik takut mama... Alhamdulillah doktor kata Zara demam biasa je.. dia kata "jgn bg baby mkn aiskrim (aku tak bg pun...), jgn bg baby cepat berubah suhu keadaan..." tp mama agak Zara ni demam sbb berjln jauh blk pahang hri tuh.... Mama doakan semuga ank mama sihat & sembuh spt sedia kala..

Ok.. kali ni nk cter pasal hobi baru... mama mmg ske psl mender kreatif2 nih.. suke sgt dri masa zaman kanak2.. rasanya mama la plg kreatif dlm sume adik brdk... mama pernah wat skirt adik, kasut umah, sling bag, headband, keychain dll... cuma mama rasa sejak mama bljr & keje ni byk mender mama tertggl.. akhirnya mama decide utk mulakan kembali kerja2 kreatif ni sbg hobi di masa lapang...ada byk pojek baru dlm pale nih... HEADBAND, QUILT, DECOUPAGE, SARUNG BANTAL, SARUNG MESIN BASUH, SARUNG MICROWAVE, SARUNG TUDUNG SAJI DLL.... salah satu projek yg sudah terlaksana namun masih memerlukan idea & kekemasan adalah HEADBAND.. setakat ni mama dah siapkan 2 sample ajer... itu pun curi2 buat tau.. Zara pulak skrg ni kalo mama ralit wat sesuatu, dia mula la nk kacaw... idea dlm kepala ni byk sgt... cuma skrg ni tgh curi2 masa utk buat sume tu.. brg pon tak ckukup lagi.. mesin jahit pon tak beli lg.. & proudly presents... taraaaa...

my new headbands.... headbands ni mama buat cincai ajer.. org kata sbg permulaan.. starting tak semestinya perfect, but practice make perfect... kan kan kan... mama buat headband atas tu dlu.. yg ada bunga kecik kaler pink 3 kuntum tu (siap ada batu lagi).. nampak mudah, namun agak menguji kesabaran sebab nk kena gamkan dgn berhati2 supaya reben terbentuk dgn cantik.. masa yg di ambil agak lama.. yer lah.. curi2 masa utk buat smbl lyn karenah si Zara tu... headband kedua plak adalah yg bwh tu... dah terrer sikit.. jd x ambil masa yg lama utk siapkan.. buh bunga kaler cream 3 kuntum....next plan nk tukar kain net tu kepada organza... dgn harapan lagi menarik.. rasanya mmg menarik kalo buh organza kan...

yang ni plak biasa la... model mama....dah besor tp rambut tak besor2.... ekeke... itu yg menyebabkan mama nk wat headband utk Zara.. ala... utk pakai di hari raya... sepit tak leh pakai sbb rambut zara jenis halus & licin.. pakai headband jer lah nak oiii.... hsl tgn mama tu..

p/s: sikit2 lama2 jd bukit... nk wat kaler pink, hijau, gold.....

9 comments:

aLoNg@Na said...

alololo..tomeinya dia..rmbut sket cam danish gk..sket tp lembut sgt..suka mama danish belai2...hikhikhik...

bagus yus,ada smgt wat bisnes..sgt bagus..teruskan usaha tu..nti tepek sampel sarung kusyen,sarung mesin bagai tu ek..leh na order gak..

aLoNg@Na said...

ejan tu coursemate na time blaja kt uitm dulu...ktorang stu course since pra dip lg..nper?..kenal ker sdara ka?

aja_biee said...

rajinnya kak yus buat headbands.. hehe.. alaa laa tomeinya bby zara pakai headbands hasil keje tgn mama dia... hehe..

zara tomei.. moga cepat baik dr dmm k.. kak hana pon tgh dmm jugak.. risau mama aja...

Rizal @ Kak Yus = Papa @ Mama Zara Sofea said...

Na- ejan tu dlu housemate sblm kawen.. ekeke..

Aja - da bwa g kenek ke hana tu? takut la aja.. dah la simptom mcm demam biasa je.. takutttt!!!

Cahaya said...

kak yus buatkn la aku satu...
nak color pink gak bleh:-)

Rizal @ Kak Yus = Papa @ Mama Zara Sofea said...

YAN - eh.. dah ader tempahan lah.. kih kih kih... nnt kyus buat hjg mggu ni yer... wat byk2 sikit... tgh cari reben organza nih.. lawo sikit... kalo bleh ukur lilit kepala.. kepala budak x sama saiz. yg kyus buat tu, yg kaler pink tu utk baby atas 12M.. yg cream tu utk baby bawah 12M.. tp beza sikit je sebab material jenis elastic lace.. leh renggang2 gitu..

HudaBanny said...

yan...klu ukuran baby sebaya ko...aku ada kedai online..ekekeke...mmg special headbands untuk baby umor macm kite-kite nih...

p/s nak tempah untuk bapak baby boleh??hehehehe

Rizal @ Kak Yus = Papa @ Mama Zara Sofea said...

ude ==> spesel headbands for muslimah? visit ude online shoppe (**ape ke nama kedai ko tu ude-aku tlg pomot nih).. ekeke

p/s: boleh.. ko ukur lilit kepala bapak eh.. pehtu ko ckp nk design cemane, nk sunflower besor gedabak pon aku leh watkan kalo bahan sume ada.. tp elastic lace ada kaler white cream aje..

Rizal @ Kak Yus = Papa @ Mama Zara Sofea said...

wah... headband ku itu telah diborong sehingga habis.. best! best!