My 'Chenta Hati'...

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Sunday, June 28, 2009

Corat-Coret Hjg Minggu

28 Jun 2009 - 10.11pm
-dari tadi sbnrnya nk karang ayat tp tak berkesempatan sbb dikacaw oleh ank dara ku. Slalunya dia tido dah dari mgrib. Tapi hari ni dia agak mendengki sket bila dia tgk mama dia ralit depan laptop. Dia berdiri atas peha mama...(adui.. nek ma kata abut).. terasa beb! mgkn dia nk ajak main kot.. mama tinggalkn laptop main2 kejap dgn dia.. da nmpk dia mcm menguap.. minta tlg papa tidokan dia.. mama lapar.. g dapur longgok lauk smbl lepak tgk 'jgn lupa lirik'...Zara pnjt sofa.. kacaw mama mkn.. mama tensen g mkn kt ruang mkn.. dia nangis sbb mama tak lyn dia n terus tertdio... sian...

-just nk bitau, adik lelaki ku dpt keje dgn HITACHI di bangi.. gaji agak lumayan.. setaraf dgn kelulusan dia.. disebbkn mama duk sini & dkt dgn tmpt keje dia, dia stay dgn mama... tak kisah lah.. janji berkelakuan baik.. mak & family kt kmpg suh jaga hero sorang ni lek elok.. yer lah, dia mana pernah berpisah dgn family.. mama just iyakan jer... nk ajar dia berdikari sikit... awak tu lelaki cek oi.. smpi biler nk duk bwh ketiak mak?... ekekeke

-u know wat? angan2 ku utk menghias umh.. sblm ni mama nekad nk cat umah apartment ni kalo tak dpt teres 2 tgkt.. Alhamdulillah mama dpt. Jadi idea utk cat terus terbatal..(adakah aku akan smbg angan2ku ini di umah teres?).. ohhh.. tidak!

Cantek kan.. i like this design... simple, cheerful but look so sweettt.. mcm tuan umh dia (bila da ada umh sndri lah..baru leh bikin ini mcm).. :P


-kali ni dah 2 kali kami masuk umh yg BARU. Kalo dah umah baru kena la wat house warming kan... msa duk umh apartment keadaan tidak mengizinkan.. yer lah.. dah la takleh naik khemah.. just wat mkn gitu2 je... lgpon tujuan asal kitorg adalah utk mengimarahkan rumah yg belum didiami itu.. utk elakan benda2 yg tak elok...dlu umh tak besar mama...skrg umh da 2 tgkt... ada 4 bilik... setiap bilik perlu di'hidup'kan dgn solat, azan, yasin & sbgnya.. bak kata papa, setiap bilik walaupon takda org guna, kita yg kena guna... even utk solat sahaja..

-dulu dpn umah aparment hutan, skrg dah ditarah utk wat kampus unisel... skrg umh teres kitaorg tu sebelah kiri adalah hutan... takut jugak.. dah la lorong akhir skali.. depan umah lak sekolah menengah...4 ur info, mama mmg tak ske duk umh apartment.. kalo lift rosak, kena turun dri tgkt 14 (pnh jd tau!), kalo wat knduri, tak leh jemput org ramai2, sempit.. Zara plak takleh main dgn kengkwn jiran sbb masing2 tutup pintu..

-masa hari sabtu smlm, kitaorg g bawa Zara tgk umah baru... hurm.. kiri kanan ada jiran.. jiran belah kanan ni keje imigresen.. kitaorg tak jumper pun jiran tu.. just bibik dia je ada kat luar.. tu pon sbb ank majikan dia pggl btau kitorg dtg, minta alihkan motor yg parking kt car porch kitorg. Bibik indon tu mesra.. dia jaga 4 org ank majikan.. Zara dpt kwn sebaya bernama Fatihah. Ada lah geng nk main nnt...kitorg tak dpt lg kunci.. baru je amik srt twrn... dah setel sume baru amik kunci..kitaorg just intai2 je dlm & luar umah.. dpn umah ada lampu jalan.. terang sikit kwsn umh kan... blkg lapang.. leh tanam pokok betik / rambutan/pisang... daun kari, kunyit, serai, daun bawang dll.. bibik jiran dah jadikan blkg umh mcm kebun...ekekek...erm..bilik air ada 3... apa lg ek...nnt lah.. da dpt kunci baru citer.. ekekek

ok ke tanam pokok pisang & betik?? kena helau dek BPH kang..


-bila nk masuk umh baru ni mula la berangan nk hias mcmana... mama ni suke sgt mengemas.. pntg umh bersepah... ada benda yg mama rasa kena beli... saje je mama nih.. nk tukar kabinet tv.. kabinet lama adik lelaki nk guna.. utk apa ntah dia tuh... nk tukar meja mkn baru.. (papa, kusi 6 atau 8???) tak kisah la.. asalkan sesuai dgn umah.. rasa cam nk psg air-cond... sebb jiran kata panas, tp papa kata nnt bil naik.. gat nk guna air-cond bila kenduri atau waktu mlm jer... siang tak pyh.. ok ke?.. nnt la survey air-cond yer... skrg ni tgh berangan nk hias umh ala ape.. kalo ikutkan hati ni, suke sgt umh yg berkonsepkan moden & futuristik... kalo dpt set hiasan dari ikea tu kan best!

chow! nk titon....zzzzzz

1 comment:

Sue chopsuey said...

bab pokok tu aku rasa leh kot.. pasal sepupu Nafi pun tanam pokok jambu kat umah dia..
umah sama, 2 tingkat.. cuma aku tak ingat presint bape.. ko kat presint bape ek..