My 'Chenta Hati'...

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, March 10, 2010

Happy 2nd Birthday Puteri Zara Sofea

Salam,

Happy Birthday To You,
Happy Birthday To You,
Happy Birthday To Zara Sofea,
Happy Birthday To You.....
And Mama love you too..........

PERKEMBANGAN ZARA
Ok.. hari ni genap usia Zara 2 Tahun (9 mac 2010 - mama lambt load this post! karang ayat awal2 smlm). Perkembangan terbaru my doter. Dia da semakin chubby, semakin cerdik & memahami. Di antara kecerdikan Zara yg plg terserlah adalah, membaca doa makan dengan sungguh lancar. Start dari "Bismillah......" di ikuti "Allah humma barik lana..........." sampai "Amin." Alhamdulillah.... tak slek sikit pun.... kira no 1-10 tanpa sebarang kesilapan... well done my dear... Da pandai btau "Mama, nak tencing..." atau "Mama, nak beyak".... Tapi bila mama bawa ke toilet, dia bukan wee wee/poo poo.... tapi awal2 lagi dia da buang lam pampers... hadoiii la... Zara juga da pandai pakai seluar sendiri... cuma lepas pakai seluar baru kalut nk pakai pampers.... ekeke... takpe.. mama rasa mgkn Zara tgh bljr pakai sluar tanpa pampers...

BIRTHDAY PARTY
Birthday Party Zara telah diadakan 2 hari awal iaitu pada 7 mac 2010 hari Ahad. Kalo ikut kalendar Islam, Zara da cukup umur 2T (2 hari sblm Maulidur Rasul). Party kali ni tidak dirancang... mama main tempah jer...Kalo nk diikutkan, dari 1st besday lagi nk buat camtu... tpi atas nasiht papa, mama akur utk adakan di rumah. Tetapi tidak pada kali ini... jeng..jeng..jeng... Party kali ini diadakan di Restoran KFC (berdekatan Tol Sg.Besi). Tema party adalah "Ocean World".. Warna tema pilihan kami adalah white / biru turqoise..... Majlis berlangsung bermula 12.00 tghri - 3 ptg....deposit sudah diberi 1 week b4 majlis. Kali ni mama betul2 rasa cuci tangan... maunyer tak... from A-Z semua staf kfc da organize kan... mama just bayor je... tapi mmg berbaloi2....thumbs up to kfc staff (Fida & Asrul) diatas layanan yg sungguh baik...

Jemputan melebihi 20 org dan kanak2 19 org.... kalo ikut perancangan, byk kad jemputan yg diedar, tapi yg dapat hadir hanya 25 adults & 19 kids... walaupun tak ramai, tapi majlis tetap meriah dengan gelak tawa & jemputan yg sporting2 belaka.... Many thanx to Nenek ma, tok wi, Mak Jang, Mak Ndak, maksu Anis, Tok Cik, Tok Tok, maksu Uzma, Dik nor, Mat Arip, Kak Cha & family, kak Anne & family, Badix & family, Rafiq & Family, & lastly Pak Lang merangkap jurufoto majlis. Terima kasih kerana sudi meluangkan masa & meriuh-rendahkan majlis.

MAJLIS BERMULA
Persiapan sudah siap... tapi besday girl masih belum sampai.... Akhinya pada 12.10 pm, sampai jua kami... melihat sahaja deretan ballon di tangga, sudah cukup membuatkan hati mama berdebar2... Mama tertanya2, mcm mana lah agaknyer majlis tu nnt.. Harap2 berbaloi dgn wang yg dikeluarkan... Mama budget bawah 1k.... tapi tak sangkan plak cost sume tak sampai 500.... mgkn sbb tak ramai org kut.... tapi segala persiapan semua cukup. Dari bab makan, kek, pengacara majlis, organizer, gift, hadiah, cake, chicky sume complete... pada kami tiada apa2 kekurangan.... mama berpuas hati. Cuma mama rasa kalo lagi ramai jemputan yg dpt hadir, tentu majlis lagi HAVOC dan gempaq!.....

Kalo ikut agenda majlis, mula2 skali makan2... pehtu game utk kanak2 & dewasa... pehtu potong kek & chicky appearance (ramai ternanti2...) Sementara menunggu jemputan yg lain, kami makan2 dlu...kemudian layan si ank kecil bermain... boleh plak majlis tu sblh playground je...apa lagi... ligat la Besday Girl lambung2 belon & main papan longsor..... Kalo tgk pada rambut Zara, mama telah tambah 2 'extension' yg tlh di dye warna perang... hahaha... mama teringin nk tgk syg mama berambut panjang... nk tggu lmbt sgt... jadi mama buh le tocang tipu.. ekeke... nampak mcm da besor la pulak...baju dia plak beli last minit di Anakku...pehtu nampak gedeboih plak... jadi mama amik inisiatif sndri, buh reben pengikat blkg... so, nmpk lebih manis gitu...mama & papa plak sedondon bli baju kaler turqoise.. persiapan sume mama yg sediakan... sggp aku g soping sorang2 (smbl kena mrh dgn papa) di alamanda... ada la kut 10 kali mama berulang-alik ke parkson, carefour, butik nichii, butik gulyn semata2 nk cari baju yg memuaskan hati.. akhirnya nichii jua menjadi pilihan sbb mama rasa cam nmpk muder & slim gitu... ekeke....tak cayer? tgk le gambar gueh...ekekek

MAJLIS BERLANGSUNG
Majlis bermula dgn acara makan2... lepas perut kenyang baru leh wat bermcm aktiviti... Ada 3 game yg disediakan. Game pertama, kotak beracun a.k.a bola api.... 2 pemenang terakhir dpt hadiah... hadiah juga telah disediakan oleh pihak kfc... penuh 1 barrel beb! Pada mama, kanak2 yg hadir pada masa tu mmg bertuah sbb diorg dpt hadiah byk.. budak2 tak ramai kan.. jadi hadiah yg diorg dpt mmg byk..Masuk game ke -2 ialah musical chair... tapi kali ni tak pkai kerusi... mak/pak berpsgn dgn budak2... yg mana bwa baby, leh dukung... bila lagu stop, diorg kena pijak point bernombor. Yg mana tak dpt, terkluar la... ****time ni mmg riuh rendah dgn gelak ketawa... Time kasih pada Nenek Ma a.k.a MakTok yg sudi main game nih....

Game yg ke-3 plak ialah mencari harta karun.... Fida suh cari 3 benda iaitu sekeping duit Rm50, tali pinggang & pampers.... mmg havoc giler time nih... kanak2 sume berlumba2 minta brg dari ma/pa.... yg lucu pun ada... ada yg bawa duit rm10 sbyk 5 keping... ada yg jatuh tersungkur.... mcm2 gelagat... tpi mmg best lah.... korang sume mmg sporting habis...terharu sesgt di atas sambutan korang....****time ni kalo tgh basuh pggn, mesti tegelak sensorang... tekenang gelagat kank2 yg mencuit hati....

POTONG KEK
Habis main game tibalah acara potong kek.... Kalo korang perasa ada 3 jenis kek atas meja... Mmg ada 3 sbb we ol celebrate 3 org nyer besday... yg pertama Puteri Zara Sofea (9 mac), ke 2 Papa Zara ( 11 mac) & ke 3 Pak Lang Zara (29 mac)..hambik ko.. 3 in 1 ... ekekek... Cake zara ditaja oleh KFC, cake papa plak homemade from e-car cupcakes & cake pak lang plak from kedai kek presint 14....

CHICKY APPEARANCE
Chicky tiba bila semua kek sudah diatur .... tapi yg harunya, bila chicky muncul je.... Zara meraung sekuat hati... menjerit2 dia..... sambil nangis dia sebut "Mama, tatutttt. Jom Balik...." Tapi mama & papa pujuk dia... tapi x mkn pujuk plak... sudah bermcm cara ku buat... namun Zara tetap memeluk erat mama... sampai terketar2 1 badan..... sudahnyer, mmg gmbr Zara dgn chicky takde langsung.... hadoi la.. mama jer la posing dgn chicky... Jemputan yg lain?????? hurm.... bagaikan terkena rasukan hantu punyalah excited tgk Chicky.... Alhamdulillah wpun dlm pamplet kata chicky muncul utk tempoh 10 minit, tapi mama rasa kat stgh jam chicky melyn tetamu.... Puas hati.. mmg best... thanx chicky!!!

Kemudian majlis pun bersurai.... so, ngkorang yg tak leh imagine apa mama citer kt atas, u ol lyn gambar jer lah yer....


Zara yg tgh mencalit cupcakes sesame street....

My Family yg snggup dtg dari Kedah... thnx u so much!



Dua makcik ni sibuk nk main.....

game ke-2........ ala2 musical chair gitu.. ( my mom kt depan tu.... & me yg tgh berebut tmpt)
Game ke-3..... mencari harta karun...
Mak Jang Zara yg tgh tunjuk tali pgg... tali pgg merupakan salah satu harta karun yg perlu dicari...

3 jenis kek.... sesame & the gang cupcakes (for Papa), kek from kfc (for Zara) & tiny cake for Pak Lang...so cute!


Kak anne & the family.....


Tiup lilin & potong kek time! Tapi time ni Zara menangis... ini lah satu2nya gmbr dia pandang ke depan dgn chicky.... sian chicky!


Hadiah chicky bagi pun dia tak mau... punya la takut... mama tak terkata apa dah...


Pemberian goodies & gift for kids...


Chicky yg sibuk melayan tetamu undangan... thnx chicky!!


Ha! special dari kami berdua.... (awat aku pgg talam??)


Tgh susun kek untuk jemputan....


Time ni Zara masih lagi dlm ketakutan...


Sedap hingga menjilat jari!


Meh mama suapkan ELMO... nnt comot mulut ank mama...


Zara yg tgh ngorat Fida utk dptkan secebis kek....


Aku la yg plg sakan time nih....hihihihi....


Nape la muka papa mcm tu... x semgt pun...


Lokasi majlis.... restoran KFC Sg.Besi...

7 comments:

HudaBanny said...

syoknye kak yus............
tak sabo plak nak way besday party untuk anak sendiri..hehehe..
haritu g secret resepi beli kek untuk adik, hubby ternampak plak ken lady bird...dia terus ckp.."anak kita wat besday party nnti abg nak beli kek ladybird ni..." hahaha..mcm la anak dia nak kek tu...kang dia pilih ben-10 ke...transformer ke...klu pompuan, abis la...kek dora la..kek barbie la...ahahaha

Papa @ Mama Zara Sofea said...

itu la psal.. masalahnyer mak bapak yg over excited nih... anknyer takde mender pun takpe... hahaha... tunggu la ank 2/4 org... ader ke nk wat gitu? ekeke.. harap2 menten sbb syok tau... rasa bahagia tgk kanak2 gembira..

YaNiEjaD said...

wahhh..bestnyer besday party zara...kalau umah auntie yanie dekat..confrm auntie pegi..hehe...nwy...hepi besday zara!!smg cpt bsr n pandai mintak adik kat mama yea!hehe....

Papa @ Mama Zara Sofea said...

yanie : wah... wah.. ibu2 buyung ini... semua nk spreadkan virus mengandung ek... pegnen ni penyakit berjangkit tau! hahaha....zara setakat ni tak nmpk lagi sifat ke'kakak'an dia tu... jeles je memanjang kalo dukung ank org lain...

Adlina Husaini said...

bestnya!!! tingin juga nak wat kat situ tp mebe tunggu anak 2yrs baru buat kot. 1yr rasa tak faham sgt lagi..anyway tahniah yer sebab berjaya organised such happening party :d bertuah anak..

Papa @ Mama Zara Sofea said...

Adlina --> itu la.. tercapai gak impian... ekeke..pada sape2 yg merancnag nk wat grand2 tu leh le start menabung dri skrg...saya kecik2 jer.. org kata test market... wpun staf kfc yg buat semua, tapi kiter ttp sibuk gak.. sibuk lyn tetamu...***eden sompek makan nugget 2 ketul & ayam bekas tokcik je.. punyalah kalut mak pengantin... hahaha...

SiTi KhaiRuNniSa said...

wahh bestnya.. appy belated besday 2 years yer utk zara!!