My 'Chenta Hati'...

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, December 3, 2010

Hapdet...hapdet!

Salam,
Wow... sudah bape bulan mama tak hapdet blog nih? Maklumlah sejak ada fesbuk, mmg malas nk berblogger nih.. sbb mama ni jenis yg kalo ada 1, satu je.. mls nk 2 @ 3... kalo ikut kronologi social network nih, mula2 join FRIENDSTER, then muncul lak BLOGGER.. sekarang ni glemer lak FACEBOOK. Sampai budak skolah yg tak reti mender pun sibuk je nk add as friends la... act mama da byk kali nk update blog ni tp agak kesuntukan masa... Jadi hari ni mama update gak.. mana la nak tau kut2 korang teringin gak nk baca blog mama yg tak glemer mcm blog korang tu. Lgpun ada sesetgh agensi yg blok fesbuk, jdi segala perkembgn tak dpt di ikuti....ok.. kita ikuti cerita selanjutnya.....



"Selamat Hari Raya Aidil Adha 2010" drpd kami bertiga. Da lepas da.. tp nk tunjuk gak kt korang baju raya haji kitorg yg da dibeli siap2 masa Hari raya posa 2010. ekeke...Tema hardpink.


Ini pulak, wajah bapa kepada Puteri Zara Sofea yang terkini. Mama mmg suke tgk papa pakai baju Melayu kaler itam.. nampak ensem di mata mama. Baju ni pun da almost 10 years.. eh ye ke papa?



Ini gambar terbaru Zara semasa menghadiri Majlis Konvokesyen Taska JPM 2010. Kena upah coklat cadburry baru nk duk diam.. Pehtu beriaya2 nak join kengkawan yg nyanyi atas pentas.

Perkembangan terkini beliau :

1) Da pandai kenal warna - hijau, biru, yellow, pink, hitam, putih, oren, merah.
2) Da hafal no yang berbelas-belas..
3) Dalam proses mengenal huruf ABC....tp kalo jumpe perkataan/ buku, dia akan spelling & sebut dlm bahasa dia sendiri...
4) Da pandai pakai baju & seluar sendiri... so, tugas mama & papa just mandi & lap dia je.. lelain dia buat sndri tanpa di suruh. Kalo kita watkan dia marah. Tetap nk buat sendiri.
5) Sudah boleh diharap & agak memahami keadaan. - Contoh : baru2 ni semasa sdg enak mkn nasi dpn tv, tiba2 pinggang mama cramp. Mama terkerut2 dahi sbb rasa cam nk pitam dah. Zara tgk mama then kata "mama sakit ke? Sian mama". Gaya tu mcm nak tolong mama je... seb bek ok time tu.. tidak mesti Zara gelabah.
6) Da pandai kayuh basikal laju2... habis pintu & sofa umah berdentum di langgar dek Zara.
7) Nak mandi hujan. Mandi hujan di sini bukan mandi hujan air hujan luar dari awan tu yer cik puan2 sekelian... Ini mandi hujan shower. Zara tak kata mandi shower tp mandi hujan!
8) She is going to be kakak soon. Da start pggl kakak & dia accept. Baby dlm perut dia pggl 'adik'.







Ini pulak, sepupu Zara. Nama dia Nadeem Elyas. Umi & Ayah dia tunggu 6 tahun baru dapat dia... So, ini la first time mama dpt title Mak Ngah.


Ini lak wajah umi & ayah dia... tak sangka la diorg.. da dlam perut 4 bulan baru sedor ada baby lam perut.. kena la marah dgn misi.




p/s: sesetengah org suke merahsiakan kehamilan diorg. Especialy sedara belah abahku. Tetau je da beranak. Kengkawan pun ada gak yg tak bitau...sehinggalah nk beranak baru tau.... tp ada sesetghnya tu pulak, semua benda pun nak bitau.. dari start tau smpai la nk beranak... Mama jenis yg sedang2 je.. tak kecoh, tak sembunyi... lagipun benda baik.. kita minta supaya kengkawan semua mendoakan yg baik2 sahaja. So, utk menghormati kengkawan mama yg maybe da lama nk tgk mama debab balik (utk ko la ni Azda, jeles sokmo tgk aku slim tau!.. ekeke...)... skrg mama sedang melalui trimester 1. Mama sedang mengawal rasa2 yg tdk enak.. kalo boleh mama nk jadi ibu yg plg CUN & ANGGUN walaupun pregnant. So, nntikan kepenuhan baju2 di dalam almari baju. Tabiat pelik sejak pegnen nih, pantang tgk kedai kain atau org jual kain.. keje soping je... Kehamilan pada kali ini mmg di rancang oleh kami & terserah kepada Allah. Moga semuanya berjalan lancar. Cuma kalo ikut plan, kami nak baby ni lahir pada bulan 8 sama mcm mama. Zara da lahir bulan 3 sama mcm papa. So, kali ni bagi la mama celebrate bsday dgn adik pulak. So, kengkawan, doakan supaya kesihatan mama & baby baik2 sahaja. TQ olss..



7 comments:

Cahaya said...

Tahniah kak yus. Aku dh agak dh mase bace status kat facebook tu..hehehe
Take good care ye..
Jgn nakal2:-)

Papa @ Mama Zara Sofea said...

Thanx darling.. Aku pun baru je baca blog ko tu.. sedih bangat.. :-(
Aku mls nk kecoh kat fesbuk.. ko tau la kan.. nnti habis 1 donnia tau.. lgpun baru je bape mggu.. mak aku pun x tau lgi.. ni kira ko la member pertama tau nih.. ekeke...

Papa @ Mama Zara Sofea said...

Baju ni pun da almost 10 years.. eh ye ke papa?
--> baju ni time konvo diploma tahun 2003... so maknanya.. dah 1 tahun badan Papa still maintain la kan.. huhu :-p

iLyanayahya said...

tahniah kak yus.. mmg dah sesuai pun zara dpt adik.. take care

aja_biee said...

tahniah kak yus...

SuhailaHanafi said...

tak glamer? bedek la kak yus hehe..
tahniah kak yus.. kena pakai chantek2 tau, nak amik ilham gak akan datang kalo ada rezeki..

kak yus kalo bisnes baju maternity pun cun gak..

Papa @ Mama Zara Sofea said...

yana --> yup! its da rite time!
aja --> thnx
sue --> aku stop bisnes.. tak larat sudah.. aku nk beli pulak kali ni..ekeke..