My 'Chenta Hati'...

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, February 3, 2009

Gelagat Zara

Ini antara gelagat Zara yg sempat di capture oleh mama. Zara ni suke sgt lah mengumpil number puzzle tuh.. mama da susun cantik2 tp dia suke kumpilkan... mainan dia byk dlm storage tu... tp yg tu jugak pujaan hatiku... kumpil pun kumpil lah.. jgn masuk mulut udoh..

Ini pulak dia tgh syok main... kalo dia main dgn stride to ride tu suke bebenor... maunyer tak, bunyi muzik tu... terus dia joget2... funny la ank mama nih... pehtu, activity table tu hbs di explore nyer.. benda yg pusing2 tu dia baling ke bawh.. tp da pandai la jatuh kan barg & kutip balik... kalo dulu bola bergolek dia wat derk je... tp skrg da pandai ambil semula.

Ini pulak activity tambahn dia di waktu mama & papa ralit... pantang alpa sikit.. ader je benda yg nk di explore nyer tu...
video
Di kala usia nyer yg lagi 6 hari menjangkau 11 bulan, Zara semakin cerdik, petah bercakap & manja.... Zara sudah pandai mengikut sebutan yg dituturkan papa... kalo papa kata "mama pergi keje" dia akan ikut "kejeee..." bila papa kata "mama pergi mana?" dia jawab "kejeee..." mula2 tak percaya ckp papa, tp bila papa call mama & mama dengar sendiri, rasa bangga sgt... and bila kita marah dia "nnt jatuh" dia jawab "jatuhh...". Yg best tu, sebutir2 dia cakap... clear sesgt...
Untk pengetahuan semua, Zara kini sdg beljr berjln, papa sengaja lepaskan dia.. biar dia berpaut pada Stride to ride walker tu... Alhamdulillah.. dia dah pandai tolak... namun hati kami risau sbb sride to ride tu laju sgt.. tak seswai kalo guna kat lantai jenis mozek... smlm, tanpa kami sedari, Zara berpaut pada stool plastik yg mama sorok bwh meja, dgn pantas, dia tolak ke depan.. dan hasilnya, dia kini berlatih berjalan sendiri... seronok tgk dia berjln... mcm dah terrer... sblm ini pun mama dah byk kali remind kan zara "make sure sblm umur 1 thn, Zara dan boleh jalan tau!"... nampak perkembangan positif... video di atas adalah rakaman henset yg zara sedang berlatih berjalan... da...